Χαράλαμπος Περβανάς: Η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι με το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων, αλλά εδώ ισχύει το «ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη»

Αν και προς το παρόν η κυβέρνηση αποκλείει ένα δεύτερο lockdown, οι συνέπειες από την κρίση της πανδημίας είναι ορατές στην αγορά και στην εργασία. Οι αναστολές πληρωμών παρατείνονται ενώ οι τράπεζες προσπαθούν να υπολογίσουν τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν.

Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έχουν υποχωρήσει αριθμητικά, σίγουρα ένας σημαντικός αριθμός δανείων δεν θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί από δανειολήπτες που έχουν πληγεί το τελευταία διάστημα. Η ανάκαμψη αποτελεί πλέον ανέκδοτο ενώ η κρατική βοήθεια στις επιχειρήσεις έχει αποτύχει παταγωδώς. Η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι με το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων, αλλά εδώ ισχύει το «ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη».

Πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι μόνο στεγαστικά τα δάνεια που κοκκινίζουν και από τα οποία κινδυνεύουν οι δανειολήπτες με αναγκαστικά μέτρα, τα αίτια είναι βαθύτερα και απαιτούνται ριζικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της αγοράς. Η περιστασιακή κρατική βοήθεια δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το μεταθέτει χρονικά.

Το σύνθημα της ανάκαμψης είναι θολό ενώ η εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων στηρίζεται στους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς αντί να στηρίζεται στην εισοδηματική σταθερότητα των εργαζόμενων και την τόνωση της αγοράς.