Χαράλαμπος Περβανάς: Σε λίγο τα έγγραφα των τιτλοποιήσεων και της αγοράς των «πακέτων» θα αξίζουν λιγότερο από το… χαρτί υγείας, που ξεπουλάει αυτήν την περίοδο

Στα δικαστήρια της Αγγλίας λύνουν τις διαφορές τους το τελευταίο διάστημα συστημικές τράπεζες και fund, με τα τελευταία να αναζητούν επιστροφή μέρος των χρημάτων που έδωσαν για να αποκτήσουν κόκκινα εξασφαλισμένα δάνεια. Τα fund έχουν το περιθώριο έως δύο έτη από την ολοκλήρωση της αγοράς να ασκήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης, αν διαπιστώσουν ότι τα πακέτα των αποκτηθέντων δανείων δεν ανταποκρίνονται στα δεδομένα που είχαν λάβει από τις πωλήτριες τράπεζες. Μία τέτοια δικαστική διαμάχη έλαβε χώρα πρόσφατα στο High Court του Λονδίνου ανάμεσα στην Τράπεζα Κύπρου και την Appolo Global Management LLC. Ανάλογες διεκδικήσεις εγείρονται εναντίων της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και της ΕΤΕ. Δηλαδή, δε φτάνει που αγόρασαν τα δάνεια σε εξευτελιστική τιμή ζητάνε τώρα και τα ρέστα.

Προφανώς, με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, τα fund δεν αποκόμισαν το κέρδος που ανέμεναν και τώρα προσπαθούν με νομικά τερτίπια να τους επιστραφεί έστω και μέρος των χρημάτων που κατέβαλαν. Τι περίμεναν δηλαδή; Δεν ήμασταν οι μόνοι που φωνάζαμε ότι οι τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων είναι προβληματικές. Ότι οι μεταβιβάσεις πακέτων δανείων για «ψίχουλα» σε fund δεν αποτελούν λύση για το πρόβλημα. Απλά για ακόμα μία φορά επιβεβαιωνόμαστε. Σε λίγο τα έγγραφα των τιτλοποιήσεων και της αγοράς των «πακέτων» θα αξίζουν λιγότερο από το… χαρτί υγείας, που ξεπουλάει αυτήν την περίοδο.