Χρήστος Παππάς: Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος

PAPPAS

Για τις ατασθαλείες των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια μίλησε ο Χρήστος Παππάς, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, στο radio1d.gr και την εκπομπή “Οι Απέναντι” με τους Ανδρέα Σταματόπουλο και Σάκη Αποστολάκη.

Ο κ. Παππάς μίλησε για τις κταγγελίες μελών του Συλλόγου σχετικά με τους γενικούς όρους χρήσης των τραπεζικών προϊόντων. Ο δανειολήπτης κατήγγειλε πως η τράπεζα εκτόκιζε την οφειλή του με βάση έτος 360 ημερών και όχι 365 όπως προβλέπεται. Έτσι η τράπεζα τεχνηέντως αυξάνει το επιτόκιο και συνεπώς συξάνεται η οφειλή. Ο δανειολήπτης έκανε επίσημη καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία διαβίβασε την καταγγελία στην τράπεζα και έπειτα διαβίβασε την απάντηση της τράπεζας στον καταγγέλοντα. Δυστυχώς, η αρμόδια αυτή υπηρεσία δεν πήρε καμία θέση σχετικά με τις καταγγελίες και φυσικά δεν επέβαλλε καμία κύρωση, παρόλο που η τράπεζα παραδέχθηκε πως μόλις το 2009 άρχισε να τοκίζει με βάση τις 365 μέρες. Παράλληλα, η τράπεζα θεωρεί ότι όλοι οι μήνες έχουν 31 ημέρες, ακόμα και ο Φεβρουάριος. Φτάνουμε να διαπιστώσουμε πως η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή είναι απλώς ένας ταχυδρόμος πολυτελείας, που αμοίβεται πλουσιοπάροχα, συμπλήρωσε ο κ. Παππάς. Επιπλέον, τόνισε πως η Τράπεζα της Ελλάδος που είναι ο εποπτικός φορέας, διαχρονικά εκπροσωπεί τα συμφέροντα μόνο των τραπεζών και όχι των καταναλωτών και των πολιτών. Έτσι, μονόδρομος είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη, η οποία είναι και πολύχρονη και πολυέξοδη. Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, αφού διαπίστωσε την αδιαφορία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή,  αποτάνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι θεσμοί αυτοί έδειξαν ενδιαφέρον, άνοιξαν φάκελο και εξετάζουν το θέμα και  σύντομα θα συσταθεί ειδική επιτροπή που θα διερευνήσει το θέμα περισσότερο.

Τέλος, ο κ. Παππάς εξήγησε ότι ένα δάνειο χαρακτηρίζεται κόκκινο όταν ο δανειολήπτης καθυστερεί αρκετές δόσεις και η τράπεζα καταγγέλει το δάνειο και ζητάει ολόκληρο το ποσό. Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι οι υπερβολικοί τόκοι, οι ανατοκισμοί και οι αυθαίρετες χρεώσεις είναι παράνομες και γιγαντώνουν την οφειλή και στην ουσία πληρώνει ο δανειολήπτης δύο και τρεις φορές το δάνειό του. Μόνη λύση είναι η σεισάχθεια, η εκκαθάριση των οφειλών και με βάση τις δυνατότητες κάθε δανειολήπτη, ο καθένας να πληρώσει αυτό που του αναλογεί, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παππάς “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”…

Για περισσότερες πληροφορίες για αυτά τα θέματα μπορείτε να απευθύνεστε στο Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Δωδεκανήσου 10β, τηλ: 2310 522-126.