ΔΕΗ: Πόρτα εξόδου σε εργαζομένους προχωρημένης ηλικίας

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σενάρια για απολύσεις προσωπικού της ΔΕΗ που έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα εξετάζει η διοίκηση της επιχείρησης, προκειμένου να συμμαζέψει τα οικονομικά της που βρίσκονται σε δεινή θέση αλλά και να προχωρήσει σε ηλικιακή ανανέωση.

Όπως αναφέρει το in.gr, αν και ο απολογισμός από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, τα στοιχεία μιλούν για εκατοντάδες άτομα, ακόμη και πάνω από 600, που ενώ έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εντούτοις επιλέγουν για οικονομικούς λόγους να παραμείνουν στην εργασία τους.

Το πρόβλημα πήρε διαστάσεις τη τελευταία διετία, όταν μειώθηκε κατακόρυφα το ποσοστό του προσωπικού (σύνολο 18.000) που επέλεξε τη συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα από 4% τον χρόνο ή 700 άτομα, να πέσει πέρυσι στο 1,5%, ήτοι 250 – 300 άτομα.

Χθες, η διοίκηση της ΔΕΗ επρόκειτο να φέρει εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για αποχώρηση των 200 πρώτων εργαζομένων. Κατόπιν ωστόσο των αντιδράσεων της ΓΕΝΟΠ που την κατήγγειλε για ομαδικές απολύσεις, το θέμα δεν συζητήθηκε.

Το ζήτημα βεβαίως υφίσταται και η διοίκηση της ΔΕΗ σκοπεύει να το φέρει σε επόμενο ΔΣ με σκοπό να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα αποχωρήσεων το 2017.

Τα πρώτα αυτά 200 άτομα προέκυψαν με βάση ηλικιακές κλίμακες και συγκεκριμένα τα 62 έτη για όσους εμπίπτουν στις κοινές διατάξεις (π.χ. διοικητικό προσωπικό), τα 65 έτη για τους διευθυντές και τα 60 έτη για όσους ανήκουν στα υπερβαρέα (π.χ. ορυχεία, μονάδες).

Όπως όμως είναι σε θέση να γνωρίζουν «Τα Νέα», σήμερα στη ΔΕΗ υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι σε καίριες θέσεις που στην πράξη δεν μπορούν να προσφέρουν, όπως για παράδειγμα γιατρός ηλικίας 80 ετών που συνεχίζει να εργάζεται!

Το ζήτημα προέκυψε με το Μνημόνιο του 2012 (Ν. 4046), όταν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας των ΔΕΚΟ μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Από εκεί και πέρα, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η κίνηση στο εσωτερικό της επιχείρησης και τις πολιτικές προεκτάσεις που αυτές θα λάβουν.

Ουδείς για παράδειγμα μπορεί να προδικάσει τη στάση του νέου εποπτεύοντος υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και κατά πόσο θα ανάψει στη ΔΕΗ το πράσινο φως ή όχι.