Δένδιας: Η Ελλάδα δεν επιδιώκει νίκες αλλά συμπεριφορά βάσει του διεθνούς Δικαίου

Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει νίκες, αλλά την επικράτηση ενός τρόπους συμπεριφοράς που καθορίζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στον ANT1, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί τον διάλογο αλλά «δυστυχώς, ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι έχουν συμφωνήσει σε έναρξη του διαλόγου, αυτού που διεκόπη το 2016».

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλες διαφωνίες με την Τουρκία πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και επανέλαβε τη θέση ότι αυτά τα δύο θέματα μπορούν να συζητηθούν ανάμεσα στις δύο χώρες «κι αν δεν συμφωνήσουμε, να πάμε στη Χάγη». «Η Τουρκία θα επιθυμούσε να εμφανίσει διαφορές με την Ελλάδα, οι οποίες είναι ανύπαρκτες», σημείωσε ο κ. Δένδιας υπογραμμίζοντας ότι «δε σημαίνει ότι θα συζητήσουμε όλα αυτά που ‘βλέπει’ η Τουρκία».

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου για μυστικό διάλογο των δύο χωρών, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στο να έχει διάλογο με την Τουρκία. «Το πρώτο και πιο φανερό είναι ότι πρέπει η Άγκυρα να απέχει από προκλήσεις και παραβατικές συμπεριφορές», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής του διαλόγου, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι διερευνητικές επαφές γίνονται σε επίπεδο πρέσβεων και εκφράζοντας την ελπίδα ότι, θα διεξαχθούν σε ένα τέτοιο κλίμα, που θα επιτρέψουν σε δεύτερο στάδιο συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση υπό όρους παραβατικότητας ή απειλών», ξεκαθάρισε.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Δένιδας υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν πάρει όλα τα χρόνια τη θέση του Διεθνούς Δικαίου. Που είναι και η θέση της Ελλάδας».

Τέλος, αναφορικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε η παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ στην αποκλιμάκωση στο Αιγαίο, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την άποψη ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος «έχει αυξημένο κύρος στην ΕΕ, επίσης η Γερμανία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, έχει το καθήκον να χειριστεί την ασφάλεια της ΕΕ».
Πηγή: iefimerida.gr