Δέσμευση για τη μετεγκατάσταση απέναντι στο κλείσιμο του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων

ΦΩΤΟ: SOOC/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: SOOC/ΑΡΧΕΙΟΥ

Τη θέση ότι το κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων για τους πρόσφυγες που θα συζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς τα άλλα κράτη-μέλη, θα υποστηρίξει ο Πρωθυπουργός στο Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η χώρα μας θεωρεί ότι δεν είναι αποδεκτό να καθορίζουν την πολιτική της Ε.Ε. μονομερείς ενέργειες, ωστόσο με δεδομένο πλέον ότι έχει δημιουργηθεί πλέον ένα τετελεσμένο στα Δυτικά Βαλκάνια που δεν αναστρέφεται οι διεκδικήσεις της Ελλάδας στη σημερινή συνεδρίαση είναι οι εξής:

  • Πρώτον, το κλείσιμο του ανθρωπιστικού διαδρόμου στα Δυτικά Βαλκάνια ια πρέπει να συνοδεύεται από μια αξιόπιστη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Η χώρα μας θέλει μια όσο το δυνατόν πιο ισχυρή δέσμευση για τη μετεγκατάσταση.
  • Δεύτερον, θα πρέπει να περάσει ένα σαφές μήνυμα προς τους πρόσφυγες στην Τουρκία να μην διακινδυνεύουν πλέον τις ζωές του στο Αιγαίου με δεδομένο ότι το διάδρομος των Βαλκανίων πρόκειται να κλείσει. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, η Γερμανίας φαίνεται ότι έχει ενστάσεις στο κλείσιμο του διαδρόμου.
  • Τρίτον, να υπάρχει σαφής απόφαση σήμερα για την αμεση επιστροφή όλων των παράνομων μεταναστών από την Τουρκία.
  • Τέταρτον, η χώρα μας ζητάει άμεση οικονομική στήριξη γιατί σηκώνει δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις δυνατότητές της.

Πηγή: Ναυτεμπορική