Διαμαρτυρίες από γονείς, εκπαιδευτικούς και σχολικούς τροχονόμους στη Θεσσαλονίκη

dimos-thessaloniki4

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, γονείς και εκπαιδευτικοί από δημοτικά σχολεία της πόλης, ζητώντας την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια και υγιεινή των παιδιών τους, καθώς και το ενδεχόμενο να μείνουν το χειμώνα χωρίς θέρμανση.

“Η ιστορία των σχολείων είναι μια τραγική απεικόνιση της κακοδαιμονίας του ελληνικού κράτους”, δήλωσε αρχικά από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας πως “πρέπει να βρεθεί μια λύση. Αναζητούμε χορηγούς, λεφτά δεν υπάρχουν”.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, επιτέθηκε στο δήμαρχο υποστηρίζοντας πως “είστε διοίκηση για να λύνετε τα προβλήματα, αλλιώς θα είχαμε άλλη διοίκηση.

Σ’ ένα δήμο που υπερηφανεύεστε ότι τα οικονομικά είναι τακτοποιημένα, θα έπρεπε να είχατε βάλει τάξη και προτεραιότητες”. “Όπως οι άλλοι δήμοι, έτσι κι εμείς πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα με ίδιους πόρους”, ανέφερε η επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη”, Ρία Καλφακάκου, ενώ ο Γιάννης Δελής από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” τόνισε πως “το κράτος δεν δίνει λεφτά για τα σχολεία γιατί υπάρχουν άλλες προτεραιότητες και περιμένουμε από το δήμαρχο να απαιτήσει”. “Αδιανόητο να ζητούμε χορηγούς, να βρούμε ισοδύναμα” απάντησε η Ελεάννα Ιωαννίδου από τις “Γειτονιές σε Δράση”, ενώ ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη “Μένουμε Θεσσαλονίκη” έκανε λόγο για “πρόβλημα προεργασίας από τη διοίκηση του Δήμου”.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιούλη Ρανέλλα, τα συσσωρευμένα χρέη του Δήμου προς τους προμηθευτές του για την κάλυψη βασικών αναγκών των σχολείων, οφείλονται στην καθυστέρηση δύο δόσεων της κρατικής χρηματοδότησης.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, τόνισε πως “υπάρχει κίνδυνος να μείνουν τα σχολεία χωρίς θέρμανση. Απαιτούμε ως δημοτικό συμβούλιο να βρεθεί λύση” ανέφερε, και ζήτησε να πάρει απόφαση ο Δήμος να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες των σχολείων από ίδιους πόρους και να παρακρατηθούν τα ποσά αυτά όταν έρθει η κρατική χρηματοδότηση. Με αφορμή τα όσα ακούστηκαν, ο κ. Μπουτάρης ζήτησε να ξεκινήσουν από αύριο οι όποιες ενέργειες και να τακτοποιηθούν άμεσα οι υποχρεώσεις για το αέριο, ώστε να μην υπάρχει θέμα με τη θέρμανση των σχολείων.

Μετά από έντονες συζητήσεις με τους επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και τους γονείς, αποφασίστηκε να καταβληθεί άμεσα έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές και να διεκδικηθεί από την επίτροπο η αποδέσμευση εντάλματος πληρωμής ύψους 300.000 ευρώ που αφορά λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Παράσταση διαμαρτυρίας στη σημερινή συνεδρίαση πραγματοποίησαν και οι σχολικοί τροχονόμοι, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.