Διαμάχη για το μέλλον του κροκόδειλου στο Ρέθυμνο

Την ώρα που εντείνεται η διαμάχη για το εάν ο κροκόδειλος του Ρεθύμνου πρέπει να παραμείνει ή να απομακρυνθεί από το φράγμα, ο ίδιος ο Σήφης δεν «τσιμπάει» στα κοτόπουλα – δολώματα.

 

Οι προσπάθειες για τη «σύλληψή» του συνεχίζονται πάντως, ενώ ενδιαφέρον για να πιάσει τον Σήφη εξέφρασε ο διάσημος από το National Geographic «κροκοδειλάκιας» Ολιβιέ Μπερά.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, ο μαροκινής καταγωγής Μπερά, ακτιβιστής και ειδικός στην καταγραφή και μελέτη των κροκοδείλων, επικοινώνησε με τον διευθυντή του Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης του φράγματος Ποταμών Βαγγέλη Μαμαγκάκη, εκδηλώνοντας την επιθυμία του να ταξιδέψει στην Κρήτη από τη μακρινή Μαγαδασκάρη, όπου ζει και εργάζεται, για να πιάσει τον «Σήφη».

Ο κ. Μαμαγκάκης δήλωσε στην εφημερίδα ότι «θα περιμένουμε μία εβδομάδα μήπως και λειτουργήσουν οι παγίδες που έχουμε στήσει. Διαφορετικά θα δούμε τι θα γίνει και με την πρωτοβουλία του κ. Μπερά».

 

Προς το παρόν, πάντως, ο Σήφης αδιαφορεί για τα κοτόπουλα – δολώματα που έχουν τοποθετηθεί στα δύο μεγάλα καμουφλαρισμένα κλουβιά. Αντιθέτως, ο κροκόδειλος προτιμά να κάνει τις βόλτες του στις όχθες του φράγματος, αλλά όταν εντοπίζει «πολυκοσμία» εξαφανίζεται και πάλι στα νερά του φράγματος.

 

Κι ενώ οι ειδικοί καταστρώνουν σχέδια για τη «σύλληψή» του, στο Ρέθυμνο διεξάγεται μεγάλη συζήτηση για το εάν ο κροκόδειλος θα μπορούσε να παραμείνει σε έναν ελεγχόμενο χώρο του φράγματος -κυρίως ως τουριστική ατραξιόν.

 

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρούν ότι ο Σήφης θα εκτόξευε στα ύψη την τουριστική επισκεψιμότητα της περιοχής.

 

Ήδη, τις τελευταίες ημέρες δεκάδες είναι οι ντόπιοι και οι ξένοι επισκέπτες, οι οποίοι σπεύδουν στο φράγμα προκειμένου να απαθανατίσουν τον «Σήφη». Μάλιστα τουριστικά γραφεία ξεκίνησαν να εντάσσουν στο ημερήσιο πρόγραμμα εκδρομών και μία στάση στο φράγμα των Ποταμών.

 

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που εκτιμούν ότι η παραμονή του κροκόδειλου στο φράγμα εγκυμονεί κινδύνους και ζητούν να απομακρυνθεί το συντομότερο. Με την πλευρά αυτή, συντάσσεται ο ερευνητής – ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πέτρος Λυμπεράκης, ο οποίος είναι επικεφαλής στην επιχείρηση αιχμαλωσίας του κροκόδειλου.