Διασώθηκαν 2.164 πρόσφυγες ανοικτά των λιβυκών ακτών

Συνολικά, 2.164 πρόσφυγες που είχαν αποπλεύσει από τη Λιβύη επιβαίνοντας σε δώδεκα λέμβους διασώθηκαν χθες στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις λιβυκές ακτές και τη νήσο Λαμπεντούζα, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές της ιταλικής ακτοφυλακής.

 

Στην τεράστια επιχείρηση που εξελισσόταν τις τελευταίες ώρες σε απόσταση λίγων δεκάδων μιλίων από τις λιβυκές ακτές έλαβαν μέρος μονάδες της ιταλικής ακτοφυλακής και παραπλέοντα φορτηγά πλοία.

 

Την Παρασκευή, εξακόσιοι πρόσφυγες που επέβαιναν σε έξι φουσκωτά σκάφη διασώθηκαν από εμπορικά πλοία και σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λιβύης.

Περί τους 330 αφρικανοί πρόσφυγες που είχαν επιβιβασθεί στις 7 Φεβρουαρίου σε ακτή κοντά στην Τρίπολη της Λιβύης σε σκάφη που βυθίστηκαν αγνοούνται ή πέθαναν από το κρύο στις αρχές της εβδομάδας στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ιταλία υπό ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες.

Οι επιζήσαντες διηγήθηκαν ότι οι δουλέμποροι τούς απείλησαν με πιστόλια και ρόπαλα για να τούς αναγκάσουν να επιβιβασθούν στα σκάφη και να ταξιδέψουν παρά τους σφοδρούς ανέμους και την τρικυμία.

Η χαώδης κατάσταση που κυριαρχεί στη Λιβύη έχει προκαλέσει αύξηση των αναχωρήσεων προσφύγων, ανδρών, γυναικών, παιδιών και ασυνόδευτων ανηλίκων, που φθάνουν στη Λιβύη από την Ερυθραία και χώρες της υποσαχάριας Αφρικής με την ελπίδα ότι θα βρουν ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη.