Διεκδικούν αποζημίωση 10 εκ δραχμές από το 1941…

Δέκα εκατομμύρια δραχμές είχε εξαναγκαστεί να δώσει από τα ταμεία του τότε Δήμου Θεσσαλονίκης το 1941 η δημοτική αρχή για να καλυφθούν οι ανάγκες των στρατευμάτων της γερμανικής κατοχής που έμπαινε στην πόλη.

 

Αυτά τα χρήματα μαζί με τους τόκους τόσων χρόνων ζητά πίσω από τη Γερμανική Κυβέρνηση προχωρώντας σε αγωγή κατά του Γερμανικού Δημοσίου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη” του Δήμου Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

 

“Με μία έρευνα που κάναμε στα αρχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης διαπιστώσαμε ότι δόθηκαν 10 εκατομμύρια δραχμές τότε σε μια περίοδο που ο λαός μας πέθαινε από την πείνα. Υπάρχουν κι άλλα χρήματα που θα ζητήσουμε πίσω. Θα θέσω το θέμα στην πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και θα ζητήσω τη στήριξη όλων των παρατάξεων. Μετά από πρόταση της παράταξής μας θα εορταστεί φέτος μαζί με την 28η και 26η Οκτωβρίου και η 30η Οκτωβρίου, η μέρα που διώξαμε τους Ναζιστές Γερμανούς από τη Θεσσαλονίκη” λέει στο radio1d.gr ο κ Μηταφίδης και συμπληρώνει πως φέτος για πρώτη φορά θα εκτεθεί σπάνιο φωτογραφικό υλικό από εκείνη την περίοδο σε ειδική έκθεση στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

“Στις 30 Οκτωβρίου σε ειδική εκδήλωση θα θέσουμε όχι μόνο το θέμα των 10 εκατομμυρίων δραχμών που ζητούμε πίσω από το Γερμανικό Δημόσιο αλλά και το 1.5 εκατομμύριο δραχμές που πλήρωσαν τα μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης για να γλυτώσουν τους άρρενες εβραίους από τα καταναγκαστικά έργα, κάτι δυστυχώς που δεν κατάφεραν” λέει στο radio1d.gr ο κ Μηταφίδης.

 

Ο λαός της Θεσσαλονίκης αυτή τη χρονιά θα γιορτάσει με διαφορετικό τρόπο την αποχώρηση της Γερμανικής Κατοχής από τη χώρα. Μια αποχώρηση που για πολλούς δεν έχει γίνει ακόμη.

 

Όπως πολλοί πλέον επισημαίνουν “ακόμη και το συμβολικό στήσιμο της εξέδρας των επισήμων για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου κάτω ακβριβώς από το Γερμανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης και τη γερμανική σημαία ξυπνά άσχημα συναισθήματα” Τέτοια…φαίνεται ότι “ξύπνησαν” και πριν από μερικά χρόνια, το 2011 όταν ορισμένοι επιτέθηκαν φραστικά εναντίον της εξέδρας των επισήμων που είχε στηθεί για την περίσταση ακριβώς κάτω από το Γερμανικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (φωτό). Όπως εξηγεί στο radio1d.gr ο κ Γιώργος Ρακκάς δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλοίκης από την παράταξη Μένουμε στη Θεσσαλονίκη, δεν υποτασσόμαστε  “την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου δικάζονται άτομα που θεωρήθηκε ότι πήραν μέρος στα φραστικά επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου και πιστεύουμε ότι η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι καθόλου τυχαία”.

 

Στελίνα Μαργαριτίδου

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr