Διεθνή ΜΜΕ: Εβδομάδα κρίσης με την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού

Με φωτογραφίες από τις ουρές στα ΑΤΜ μετά την ανακοίνωση των capital controls διανθίζουν τα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους για την Ελλάδα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσιάζοντας το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί ως την πιο «δραματική μέχρι τώρα στιγμή στην ελληνική κρίση».

 

Οι πιστωτές πρέπει να έχουν την ταπεινότητα να παραδεχθούν ότι το πρόγραμμά τους λιτότητας απέτυχε, είναι η άποψη της βρετανικής εφημερίδας Guardian για την Ελλάδα.

Η δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος «αναγκάζει επιτέλους να υπάρξει μια λύση του δράματος», επισημαίνει η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της με τίτλο: «Η άποψη της Guardian για την Ελλάδα και το ευρώ: δεν έχουν μείνει χρήματα».

Προβληματισμένη από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίζεται σε κεντρικό άρθρο της η εφημερίδα The Telegraph φιλοξενώντας φωτογραφία από τις ουρές που σχηματίζονται τις τελευταίες ημέρες μπροστά από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ).

«Ακόμη και σε αυτό το προχωρημένο στάδιο είναι πιθανό να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, παρότι μετά τα γεγονότα του σαββατοκύριακου αυτό είναι όλο και πιο προβληματικό», ξεκινάει το άρθρο της εφημερίδας.

Το άρθρο της Telegraph εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει αξιόπιστη πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι καθώς στο παρελθόν έγιναν πολλές προβλέψεις που αποδείχτηκαν όλες εσφαλμένες.

 

«Μήπως έχει εγκαταλείψει τους Έλληνες», αναρωτιέται το περιοδικόSpiegel σε άρθρο του με τίτλο: «Και τώρα, κυρία καγκελάριε;».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ερωτηματικά προκαλεί στη Γερμανία η στάση της καγκελαρίου Μέρκελ απέναντι στην ελληνική κρίση με το Der Spiegel να παρατηρεί πως παρότι η Ελλάδα βρίσκεται προ της χρεοκοπίας, η ευρωζώνη κινδυνεύει με διάσπαση, «από την Άγγελα Μέρκελ δεν έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής καμία λέξη».

Πρόθεση ρήξης προσάπτει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία καλεί την Ελλάδα σε Grexit, παραδεχόμενη πάντως ότι οι μεταρρυθμίσεις θα κόστιζαν στην Ελλάδα άλλη μια δεκαετία.

Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί το δημοψήφισμα ως όπλο κατά των υποστηρικτών της ευρωζώνης γράφει το editorial των FT. «Μέρα με τη μέρα, και οι δυο πλευρές φαίνονται όλο και πιο πρόθυμες να αλληλοκατηγορούνται αντί να έχουν μια εποικοδομητική συνδιαλλαγή. Η Ελλάδα τώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» υποστηρίζει η εφημερίδα που επισημαίνει ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστεί ο δρόμος της υποχώρησης.