Διεθνή ΜΜΕ: «Θυσιάστηκε» ο Βαρουφάκης

Η αιφνίδια παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη την οποία ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του ιστολογίου φιγουράρει ψηλά στα τελευταία νέα του διεθνούς Τύπου, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

 

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών την επόμενη του δημοψηφίσματος», γράφουν οι Financial Times. «Ο ντόμπρος Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι παραιτείται μία ημέρα αφότου η αντιμνημονιακή κυβέρνηση της χώρας πέτυχε μία καθοριστική νίκη στο δημοψήφισμα πάνω στους όρους της σχέσης της με τους δανειστές. Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα που κατέδειξε τη στήριξη του λαού στο κάλεσμα της Αθήνας να απορρίψει ένα συμβιβασμό με τους δανειστές, εγείροντας σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να παραμείνει στην ευρωζώνη», τονίζει η εφημερίδα.

 

«Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι εγκαταλείπει τη θέση του λίγες ώρες μετά το θρίαμβο της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα για απόρριψη της περαιτέρω λιτότητας, τονίζοντας ότι η παρουσία του θα παρεμπόδιζε τις συνομιλίες για την περαιτέρω βοήθεια», αναφέρει το Bloomberg, ενώ ο Guardian υπογραμμίζει ότι «ο Γιάνης Βαρουφάκης παραιτήθηκε παρά το Οχι στο δημοψήφισμα.

 

«Ο Βαρουφάκης που έχει εκνευρίσει την ευρωζώνη και προσφάτως παρομοίωσε τους Ελληνες πιστωτές τρομοκράτες, θεώρησε ότι θα ήταν καλύτερο να παραιτηθεί μετά την πίεση από τους δανειστές», υπογραμμίζει.

 

Μάλιστα, το αμερικανικό πρακτορείο κάνει και ένα μικρό αποχαιρετιστήριο βίντεο – αφιέρωμα με τα «best of» του κ.Βαρουφάκη. Οι φράσεις του «εύχομαι να είχαμε τη δραχμή» που δήλωσε κατά την ομιλία του σε οικονομικό φόρουμ στις ΗΠΑ, δηλώσεις του πάνω από τη μηχανή, αλλά και το «καλύτερα να μου κοπεί το χέρι παρά να υπογράψω συμφωνία χωρίς ρύθμιση για το χρέος» είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές που επισημαίνει το Bloomberg.

 

Το Business Insider αναφέρεται στην παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη δίνοντας τους πιθανούς «διαδόχους» του, Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδης. Τσακαλώτος, Γιάννης Χουλιαράκης και Γιώργος Σταθάκης.

 

«Η ελληνική ηγεσία θυσίασε τον Γ. Βαρουφάκη», υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Focus προσθέτοντας ότι τώρα ο Τσίπρας θέλει να ξεκινήσει σε νέα βάση τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

 

«Μέχρι και χθες το βράδυ οι Έλληνες γιόρταζαν το “όχι” του δημοψηφίσματος, ωστόσο ήδη έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες συνέπειες», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild. Όπως ανακοίνωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω του twitter και του προσωπικού του blog, παραιτείται από υπουργός Οικονομικών, προσθέτει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας.