Δήμαρχοι-φορείς «Σεβαστείτε το δημοψήφισμα για το νερό»

Να σεβαστούν το «όχι» των Θεσσαλονικιών στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, όπως προέκυψε από το πρώτο τοπικό δημοψήφισμα στη χώρα, παγώνοντας κάθε διαδικασία για την πώληση της Εταιρείας ζήτησαν από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων της πόλης. Σε διαφορετική περίπτωση διεμήνυσαν ότι θα τους βρουν αντιμέτωπους.

 

Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο και Γιάννη Εμίρη η ηγεσία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης και Θεόδωρος Παπαδόπουλος, και εκπρόσωποι της “Κίνησης 136” παρέδωσαν στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ τα πρακτικά της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής για το δημοψήφισμα, στο οποίο συμμετείχαν 218.000 πολίτες. Απαίτησαν σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία αλλά και στην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκρινε αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

 

Οι αιρετοί αναφέρθηκαν και στα προβλήματα που επιχείρησε να προκαλέσει το υπουργείο Εσωτερικών μία ημέρα πριν από το δημοψήφισμα, απαγορεύοντας την τοποθέτηση τρίτης κάλπης στα εκλογικά τμήματα και τη χρήση των εκλογικών καταλόγων, λέγοντας στους ισχυρούς άνδρες του ΤΑΙΠΕΔ ότι, αν δεν υπήρχε αυτή η εμπλοκή, στο δημοψήφισμα θα συμμετείχαν περισσότεροι από 300.000 πολίτες.

 

Σεβασμός και στην απόφαση του ΣτΕ

 

Αναφερόμενοι στην επικείμενη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, οι δήμαρχοι επικαλέστηκαν την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση του 51% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνοντας ότι το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την ΕΥΑΘ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κ Μανιατόπουλος δήλωσε ότι είναι απολύτως σεβαστή η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, υπογράμμισε ωστόσο ότι το Ταμείο είναι εκτελεστικό όργανο.
Στη συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ οι αιρετοί επισήμαναν ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ΕΥΑΘ θα τα επιδώσουν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο προγραμματίζουν να συναντηθούν εντός των επόμενων ημερών.

 

Από σήμερα επαφές με πολιτικούς αρχηγούς

 

Από σήμερα πάντως η ηγεσία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων συναντάται για τον ίδιο λόγο με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το πρώτο ραντεβού είναι το μεσημέρι με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σήμερα επίσης αναμένεται να συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, ενώ αύριο το μεσημέρι με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Εκκρεμεί ο ορισμός των συναντήσεων με τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων, περιλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

 

Πηγή: Μακεδονία