Δημήτρης Καζάκης: «Ανησυχώ για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα των Μνημονιακών»

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα των μνημονιακών δυνάμεων εντός και εκτός κυβέρνησης σε βάρος του ελληνικού λαού φοβάται ο διακεκριμένος οικονομολόγος και γενικός γραμματέας του ΕΠΑΜ, Δημήτρης Καζάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο radio1d.gr. 

 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο radio1d.gr και στην εκπομπή «Πρωινές κουβέντες» των Πάνου Μπουλιώνη και Κατερίνας Στάμου, ο οικονομολόγος που πρωτοστάτησε στο κίνημα των Αγανακτισμένων εξέφρασε την ανησυχία του ότι η επιλογή της κυβέρνησης να μην επιμείνει στη ρήξη με τους δανειστές, όπως επιδιώκει ο ελληνικός λαός που την εξέλεξε, θα οδηγήσει σε ρήξη με όσους κυβερνητικούς βουλευτές επιθυμούν τη ρήξη με τους πιστωτές, την τρόικα και το Μνημόνιο και στην περίπτωση που η εσωτερική αντιπολίτευση αποχωρήσει από την κυβέρνηση δεν αποκλείεται η πολιτική ηγεσία της χώρας να αναζητήσει νέες συμμαχίες με τις μνημονιακές δυνάμεις (ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) κάτι που θα οδηγήσει σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και επομένως ο λαός θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση για αυτό το ενδεχόμενο. 

 

«Το μόνο που βλέπω στην κυβέρνηση να διαπραγματεύεται είναι το ανακοινωθέν του Eurogroup που δεν είναι δεσμευτικό. Οσο για τα υπόλοιπα, όπως η επέκταση της δανειακής σύμβασης μέσω του Μνημονίου, η κυβέρνηση τα έχει αποδεχθεί και αυτό είναι το καθοριστικό ζήτημα που η χώρα έχασε την κυριαρχία της. Η κυβέρνηση εφαρμόζει κατα γράμμα τον προϋπολογισμό των Σαμαρά-Χαρδούβελη που συντάχθηκε κατ’ εντολή της τρόικας», υποστήριξε ο οικονομολόγος, ο οποίος τόνισε ότι οι δανειστές απευθύνονται στον ελληνικό λαό με τη σκληρή γραμμή τους για να καταδείξουν ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να τα βάλει μαζί τους. Πρόκειται για έναν εκβιασμό προς παραδειγματισμό. Γιατί όμως πρέπει να συνεχίσουμε να πληρώνουμε ένα τόσο απεχθές και παράνομο χρέος; Ο λαός εξέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ενθουσιασμένος με την ιδέα ότι θα επιδιώξει τη ρήξη με τους δανειστές. Βουλευτές στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιθυμούν τη ρήξη με τους δανειστές. Ωστόσο, η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει καταθέσει καμία αντιπρόταση στους δανειστές παρά τα όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά και το μόνο που ακούμε είναι ιδέες από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Θα έπρεπε π.χ. η κυβέρνηση να καταθέσει αντιπρόταση στο σχέδιο της τρόικας για μείωση των συντάξεων κατά 20%. Η κυβέρνηση συνειδητά και σκόπιμα ή λόγω έλλειψης στρατηγικής έχει εγκλωβιστεί στη συνθηματολογία. Ομως, το ανακοινωθέν στο Eurogroup δεν σημαίνει απολύτως τίποτα διότι δεν αποτελεί δέσμευση για κανέναν. Τί θα γίνει με τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες; Εγώ προς το παρόν δεν βλέπω πρόθεση της κυβέρνησης να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές».

 

«Στήνεται κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»

 

Ο κ. Καζάκης δήλωσε ότι «τα πρόσωπα που στελεχώνουν την κυβέρνηση δείχνουν και ποια πολιτική προτίθεται να ακολουθήσει. Οι τοποθετήσεις ανθρώπων που υπηρέτησαν το Μνημόνιο και δεν έχουν κανέναν απολύτως ενδοιασμό στην εφαρμογή του σε θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

 

Ενα παράδειγμα είναι η προεδρολογία. Ακούμε ως υποψηφίους ονόματα με κοινό χαρακτηριστικό ότι είναι ταυτισμένα με το Μνημόνιο και δεν έχουν καμία ηθική αναστολή στην εφαρμογή του. Ηδη, υπάρχει συνεργασία της κυβέρνησης και των παλαιών Μνημονιακών σε πολλά επίπεδα. 

 

Ο Ανδρέας Γεωργίου παραμένει πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και συνεχίζει να παράγει στοιχεία άξια απορίας παρότι αποτελούσε casus belli για τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. 

 

Επίσης, η ΝΕΡΙΤ που προέκυψε μετά από χουντική παρέμβαση του Σίμου Κεδίκογλου κατ’ εντολή της προηγούμενης μνημονιακής κυβέρνησης παραμένει η φωνή της Μνημονιακής αντιπολίτευσης, και λειτουργεί σαν ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Συγγρού (σ.σ. τα γραφεία της ΝΔ στην Αθήνα) και δεν υπάρχει κανένας αντίλογος, ούτε καν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Επιπλέον, άνθρωποι όπως ο Ανδρέας Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, διορίστηκε πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Νίκος Χριστοδουλάκης έχουν συνδεθεί με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, ενώ οι διορισμοί της Ελενας Παπαρίτη ως συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, που μεταξύ άλλων έχει εργαστεί για το δικτατορικό καθεστώς του Αλμπέρτο Φουτζιμόρι στο Περού και η εταιρία Lazard ως συμβούλου της κυβέρνησης για το χρέος δείχνουν ότι επιλέγονται άνθρωποι που αποτελούσαν παραδοσιακά στηρίγματα της διαπλοκής. 

 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται στην Ευρώπη ότι δεν έχει συγκρουόμενα συμφέροντα με τους πιστωτές. Αυτό σημαίνει ότι ή οι Γερμανοί ακολουθούν τα συμφέροντα της Ελλάδας ή εμείς προσδεθήκαμε στο άρμα της Γερμανίας. Ηδη, η κυβέρνηση έχει μεταθέσει για το 2016 τις εξαγγελίες της. 

 

Πολύ φοβάμαι ότι ρήξη θα έρθει αλλά στο εσωτερικό, καθώς ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων δείχνει ότι στήνεται σκηνικό κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος με ένα νέο Μνημονιακό Μπλοκ στην εξουσία στην περίπτωση που η εσωτερική αντπολίτευση αποχωρήσει από την κυβέρνηση λόγω μη ρήξης με τους πιστωτές. Φοβάμαι ότι οργανώνεται μια τέτοια ιστορία για το λαό. Το έχουν ήδη πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ΠΑΣΟΚ, και ο Σταύρος Θεοδωράκης του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, ο εκπρόσωπος του Μπόμπολα, που λέει απροκάλυπτα στον Τσίπρα «πέταξε έξω τον Λαφαζάνη κι έρχομαι εγώ». 

 

Επομένως, πολύ φοβάμαι ότι στήνεται κοινοβουλευτικό πραξικόπημα σε βάρος του ελληνικού λαού, ειδικά αν πρόσωπα όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ή η Ντόρα Μπακογιάννη αναλάβουν την προεδρία». 

 

Λύση δημοψήφισμα αν θέλουμε ευρώ ή όχι

 

«Η ήρα από το στάρι θα διαχωριστεί αν η κυβέρνηση διεξάγει δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Εκεί θα φανεί ότι οι Αντιμνημονιακοί μετά την εκλογή τους και την άνοδό τους στην εξουσία γίνονται πιο Μνημονιακοί κι από τους Μνημονιακούς. Εϊμαι υπέρ του δημοψηφίσματος ακόμη κι αν χάσει η πλευρά της εξόδου από το ευρώ, στην οποία ανήκω. Οσο για το σενάριο των νέων εκλογών, δεν βλέπω να συμβαίνει, διότι αυτό θα σήμαινε παραδοχή της κυβέρνησης της πλήρους αποτυχίας της», δήλωσε ο κ. Καζάκης. 

 

Ο ενδιάμεσος φορέας είναι σε βάρος των δανειοληπτών

 

Σε βάρος των δανειοληπτών θα είναι ο ενδιάμεσος φορέας για τα κόκκινα δάνεια, εκτιμά ο κ. Καζάκης. «Το ερώτημα είναι αν σώζονται ή αν στην ουσία οδηγούνται στην καταστροφή τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με τον ενδιάμεσο φορέα που είχε εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας ήδη από τη ΔΕΘ (Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης). Διαφωνώ κάθετα με τον ενδιάμεσο φορέα. Ποιος θα πληρώσει, για παράδειγμα, τις ζημιές που θα δημιουργηθούν από τις επαναρυθμίσεις. Η μεταφορά των «κόκκινων δανείων» στο Δημόσιο από τις τράπεζες φέρνει τον δανειολήπτη ένα βήμα πριν από τη φυλακή, διότι δεν αποπληρώσει το χρέος του, η ευθύνη του δεν θα είναι αστική, αλλά ποινική. Ο ενδιάμεσος φορέας θα πρέπει να ζητήσει από τους δανειολήπτες να πληρώσουν τα χρέη τους, διαφορετικά θα τα πληρώσει ο φορολογούμενος. Επιπλέον, με τον ενδιάμεσο φορέα δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα επαναρύθμισης του δανείου στον δανειολήπτη, όπως π.χ. τυχόν μείωση του εισοδήματος αλλά και της αξίας του ακινήτου. 

 

Η όλη ρύθμιση του δανείου θα εξαρτάται από τον εξωθεσμικό και εξωδικαστικό ενδιάμεσο φορέα ενώ απαξιώνεται ο νόμος 3869/2010 που προστάτευει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Επιπλέον δεν διασφαλίζεται ο δανειολήπτης που π.χ. δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ αν θα έχει την ίδια μεταχείριση από τον ενδιάμεσο φορέα για το κόκκινο δάνειό του όπως π.χ. ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ». 

 

Επιπλέον, ο ενδιάμεσος φορέας καλύπτει ουσιαστικά τα θαλασσοδάνεια. Δεν θα μάθουμε ποτέ τί έγινε με τις τράπεζες και τους θαλασσοδανειζόμενους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες. 

 

Από προστάτιδα των υπερχρεωμένων διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας η Κατσέλη

 

Αλλωστε, αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Καζάκη τραγική ειρωνεία ο διορισμός της πρώην υπουργού Οικονομικών, Λούκας Κατσέλη, στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

 

Δήλωσε ότι «η γυναίκα που σφράγισε με το όνομά της τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα δίνει πλέον εντολή για πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων δανειοληπτών, της πρώτης κατοικίας που προστάτευε ο δικός της νόμος και εδώ φαίνεται η γοητεία της καρέκλας». 

 

Διαγραφή χρέους για όσους δεν έχουν να πληρώσουν

 

Ο κ. Καζάκης αντιπροτείνει ενίσχυση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστού και ως νόμου Κατσέλη, ώστε να καλύπτει όλους τους δανειολήπτες. Επίσης, όποιος ήδη έχει πληρώσει ενάμισι ή δύο φορές το κεφάλαιο του δανείου του δεν πρέπει να πληρώσει τίποτα άλλο σύμφωνα με τελεσίδικες αποφάσεις του Αρείου Πάγου και των λοιπών δικαστικών Αρχών. Επίσης, πρέπει να μεταβληθούν οι όροι δανεισμού με βάση να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, (μείωση εισοδήματος, αξίας ακινήτου) αν δηλαδή είναι εξυπηρετήσιμα και αν δεν είναι να γίνεται άμεσα διαγραφή του χρέους. 

 

«Αν ήμουν υπουργός Οικονομικών θα πάγωνα καταρχήν όλα τα χρέη στο σύνολό τους και θα προχωρούσα σε σεισάχθεια, δηλαδή διαγραφή των χρεών για όσους έχουν ήδη πληρώσει δύο φορές το κεφάλαιο κιαι για όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Οσοι δανειολήπτες πληρώσαν παραπάνω από όσα έπρεπε πρέπει να τους επιστραφούν από τις τράπεζες κι αυτό πρέπει να ισχύει και για τα επιχειρηματικά δάνεια διότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Επιπλέον, είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση των τραπεζών για να είναι συνεργάσιμες με τους πολίτες και να είναι διαφανής η λειτουργία τους διότι σήμερα οι τράπεζες είναι κουφάρια. Τώρα, οι τράπεζες διαγράφουν ή κουρεύουν μόνο τις οφειλές των μεγαλοοφειλετών, των διαπλεκόμενων, των πολυεθνικών, της ολιγαρχίας, ενώ αντίθετα το χρέος των μικρότερων επιχειρήσεων αυξάνεται. 

 

Πάντως, ο κ. Καζάκης δεν είναι αισιόδοξος. «Η κατάσταση που έρχεται θα είναι χειρότερη διότι η κυβέρνηση ακολουθεί τον ίδιο μονόδρομο που ακολούθησαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις που ξέρουμε τί αποτελέσματα έχει. 

 

Οσο για τον λαό, κατα την άποψη του κ. Καζάκη «θα πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά τις πλατείες όπως το 2011 αλλά όχι ως Αγανακτισμένοι αλλά ως Αποφασισμένοι και να υποβάλλουμε συγκεκριμένα αιτήματα προς την κυβέρνηση. Εχουμε κόσμο που μένει στην ανεργία λόγω και του Μνημονίου ενώ θέλει να δουλέψει, αλλά δεν του το επιτρέπουν οι συνθήκες, όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ. 

 

Ακούστε την εκπομπή:

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr