Δήμος Νεάπολης Συκεών: «Ψυχική Υγεία στον καιρό της πανδημίας»

 Διαδικτυακή συνάντηση ευαισθητοποίησης από το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ» την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου ♦ Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στην Πλατεία Ειρήνης στη Νεάπολη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ» και την Εταιρεία Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.), διοργανώνει δύο στοχευμένες δράσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την εκπαίδευση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες, καθώς και την κινητοποίηση για τη στήριξη της ψυχικής υγείας.

► «Ας φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία»

Η πρώτη δράση αφορά μία διαδικτυακή συνάντηση ευαισθητοποίησης με θέμα «Η Ψυχική Υγεία στον καιρό της πανδημίας», που διοργανώνει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΠΥΞΙΔΑ».

Με σύνθημα «Ας φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία», η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020, από τις 11 το πρωί έως τη 1 μ.μ., με εισηγήτριες την ψυχολόγο και αν.επιστημονική υπεύθυνη της «ΠΥΞΙΔΑΣ» Μαρία Κυριακίδου και την ψυχολόγο-στέλεχος πρόληψης Χρυσάνθη Κολύβα. 

Κατά τη διαδικτυακή αυτή συνάντηση, που διοργανώνεται μέσω της πλατφόρμας zoom, και στην οποία μπορεί να συμμετάσχει περιορισμένος αριθμός πολιτών, θα αναλυθούν και θα συζητηθούν θέματα, όπως: «Κατανοούμε τους κινδύνους και τις απειλές», «Ανακαλύπτουμε τις δυνάμεις μας», «Ενισχύουμε τις σχέσεις μας», «Αναζητούμε υποστήριξη», «Ας φροντίσουμε την ψυχική υγεία!». 

Όπως σημειώνει η εισηγήτρια της συνάντησης και αν. επιστημονική υπεύθυνη της «ΠΥΞΙΔΑΣ» Μαρία Κυριακίδου «από το 1998 που δημιουργήθηκε, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ‘‘ΠΥΞΙΔΑ’’ αποτελεί μια υπηρεσία ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που, βασιζόμενο σε επιστημονικά δεδομένα, σχεδιάζει, αναπτύσσει και υλοποιεί προγράμματα και παρεμβάσεις πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας που ανταποκρίνονται κάθε φορά στις ανάγκες της τοπικής κοινότητας». «Είτε σταθερές ανάγκες, που αφορούν παιδιά και νέους, είτε ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν σε περιόδους κρίσεων όπως η οικονομική κρίση, το προσφυγικό, ο κορωνοϊός κ.τ.λ.» συμπληρώνει η κα. Κυριακίδου και προσθέτει ότι «ακόμα και διαδικτυακά, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε άμεσα σε όλες αυτές τις ανάγκες και να διατηρήσουμε την επαφή μας με την κοινότητα, παρά το εμπόδιο της φυσικής απόστασης που προέκυψε λόγω της περιόδου». 

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τη διαδικτυακή συνάντηση ξεκίνησαν ήδη να υποβάλλονται σε ειδική φόρμα, μέσω του συνδέσμου https://www.pyxida.org.gr/index.php/events/5-diadikyaki-synantisi-evaisthitopoiisis-i-psyxiki-ygeia-ston-kairo-tis-pandimias, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΕΓΓΡΑΦΗ:

Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ»

Τηλ.- Fax: 2310.202015, 2310.204453

email: info@pyxida.org.grwww.pyxida.org.gr

► Ενημέρωση από την Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. στο «Ρολόι» Νεάπολης

 Παράλληλα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης ασθενών «Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.», σε συνεργασία και με τη στήριξη του δήμου Νεάπολης-Συκεών, θα πραγματοποιήσει ενημέρωση προς την κοινότητα για τη Ψυχική Υγεία, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, από τις 10 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι, στη συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου με Ίμβρου (περιοχή Ρολόι) στη Δ.Ε. Νεάπολης. Στην δράση ενημέρωσης θα συμμετέχουν και στελέχη από το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ.

Όπως σημειώνει η ψυχολόγος της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Γιώτα Γκόγκα «στόχοι της δράσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού απέναντι σε θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας, όπως και η αντιμετώπιση του φόβου απέναντι σε στερεοτυπικές αντιλήψεις σε ότι αφορά τη ψυχική ασθένεια».

Η Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, με έδρα την Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και αποασυλοποίησης στη Β. Ελλάδα, όπου φιλοξενούνται άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές για ψυχοκοινωνική υποστήριξη με σκοπό την ενσωμάτωση τους στην κοινωνία.