ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ: Τα συνεργεία ασφαλτοστρώσεων σε πλήρη δράση

Σε… θέσεις πλήρους δράσης οδήγησε η βελτίωση των καιρικών συνθηκών τα ειδικά συνεργεία που εκτελούν το μεγάλο έργο οδοποιίας στη Δ.Ε. Συκεών στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, συνεχίζοντας το έργο της ανακατασκευής και ασφαλτοστρώσεων που ξεκίνησε λίγο πριν το νέο έτος.

Πρόκειται  για τη μεγάλη εργολαβία της οδοποιίας η οποία προβλέπει πλήρη ανακατασκευή, ασφαλτοστρώ­σεις διπλής στρώσης νέου αντιολισθηρού τάπητα και αναπλάσεις σε 29 οδούς, όπως επίσης και συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε 32 οδούς με την αντικατάσταση του υπάρχοντος φωτισμού με φωτιστικά σύγχρονης τεχνολογίας LED για την εξοικονόμηση οικονομικών και ενεργειακών πόρων, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 3.950.000 ευρώ, που καλύπτεται από το δημοτικό ταμείο.

«Όταν οι δημόσιες επενδύσεις συνεχίζουν να είναι παγωμένες ή δραματικά περιορισμένες, κι όταν οι περισσότεροι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να φροντίζουν για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, στο δήμο μας συνεχίζουμε να υλοποιούμε μεγάλα έργα με δημοτικούς πόρους και να ενισχύουμε τους δείκτες ανάπτυξης. Με τον τρόπο αυτόν ο δήμος μας συμβάλλει στην αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών, όπως και στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια δύσκολη περίοδο που η ανεργία παραμένει στα ύψη», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τους ρυθμούς εκτέλεσης του έργου.

Να σημειωθεί ότι η μεγάλη αυτή παρέμβαση του δήμου για την ενίσχυση της ασφάλειας πεζών και οχημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ξεκίνησε το 2015 με την εκπόνηση της μελέτης και τον Αύγουστο του 2016 εγκρίθηκε η μελέτη του έργου από το Δημοτικό Συμβούλιο, για να ακολουθήσει ο διαγωνισμός και η δημοπράτησή του στα τέλη του ίδιου έτους. Η συνέχεια, όμως, επιφύλασσε απρόβλεπτη περιπέτεια με τις αλλαγές στη νομοθεσία και τις διαδοχικές προσφυγές και ενστάσεις, με αποτέλεσμα να περάσει κρίσιμος ανεκμετάλλευτος χρόνος και το έργο να γνωρίσει μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη και ολοκλήρωσή του. Τελευταίος σταθμός της περιπέτειας αυτής ήταν η Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου του κράτους για την έγκριση της υπογραφής της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία, που έγινε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

 

Από περιοχή σε περιοχή

Το τελευταίο διάστημα τα συνεργεία ασφαλτόστρωσης βρέθηκαν στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων ανακατασκευάζοντας και ασφαλτοστρώνοντας συνολικά έξι οδούς. Συγκεκριμένα, ασφαλτοστρώθηκαν οι οδοί Μακεδονομάχων, Αμαλιάδος, Θερμοπυλών, Τυρνάβου, Σοφοκλέους, με τελευταία τον μεγάλο άξονα της Καυκάσου να παραδίδεται χθες στη χρήση οχημάτων και πολιτών. Το προηγούμενο διάστημα οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στις οδούς Μελίνας Μερκούρη, Αγ.Δημητρίου, Γεωργίου Γεννηματά και Ρήγα Φεραίου (από την οδό Κύπρου έως την Επταπυργίου).

«Η ολοκλήρωση της μεγάλης αυτής εργολαβίας θα αναβαθμίσει πλήρως όχι μόνο την ποιότητα ζωής των περιοίκων, αλλά θα δημιουργήσει και προϋποθέσεις οικονομικής ανάταξης των περιοχών. Και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που υλοποιούμε με συνέπεια τον σχεδιασμό μας και εκτελούμε το πλούσιο τεχνικό πρόγραμμά μας», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης.

Ο σχεδιασμός, που βρίσκεται σε υλοποίηση, περιλαμβάνει εργασίες επίσης στις οδούς: Π. Αφαλή (πρ. Ελπίδος), Ελ. Βενιζέλου, Αλ. Παπαναστασίου, Ναυαρίνου, Στρ. Ι. Σαράφη, Θουκυδίδου, Ζαρίφη, 28ης Οκτωβρίου, Αράχωβας, Βαμβακά, Δελφών, Ναυπλίου, Νικομήδειας, 26ης Οκτωβρίου, Σουρμένων, Ολ. Πάλμε, Ιερολοχιτών, Δραγατσανίου, Φιλ. Εταιρείας, Δημητρίου & Ανδρέου, τμήμα της Επταπυργίου. Οι εργασίες που προβλέπονται είναι μεταξύ άλλων η ολική ανακατασκευή του οδοστρώματος με την απομάκρυνση του παλιού και φθαρμένου τάπητα και επίστρωση των οδών με νέου τύπου αντιολισθηρού ασφαλτοτάπητα.

Ιδιαίτερα αισθητή αναμένεται να γίνει η ανακατασκευή και ανάπλαση κεντρικών οδικών αξόνων, όπως χαρακτηριστικά της Ανδρέου & Δημητρίου που θα «μετατραπεί» σε μια νέα οδό όχι μόνο εξαιτίας της νέας ασφαλτόστρωσης αλλά της ανακατασκευής των πεζοδρομίων με μερική διαπλάτυνσή τους για την ασφαλή κίνηση των πεζών, με νέο σύγχρονο χαμηλό ηλεκτροφωτισμό και κάγκελα ασφαλείας. Η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτών θα δημιουργήσει επιπλέον χαρακτηριστικά τοπικής αγορά με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.