Δήμος Παύλου Μελά: Τελετή μνήμης των 101 πατριωτών παρουσία του Γερμανού Προξένου

ekdilosi

Παρουσία του Γενικού Προξένου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας  Dr. Ingo von Voss, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, στο Δήμο Παύλου Μελά και συγκεκριμένα στο μνημείο που βρίσκεται  μπροστά στο δημαρχείο, η Τελετή Μνήμης των 101 πατριωτών, για να αποδοθεί τιμή  στους  συμπατριώτες μας – κρατούμενους του στρατοπέδου Παύλου Μελά, οι οποίοι εκτελέσθηκαν στις 6 Ιουνίου του 1944, στο χώρο που παλιά ονομαζόταν Τούμπα, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

proxenos

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε χαιρετισμός του  Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη ο οποίος αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της περιόδου 1941 -1944:

«Το στρατόπεδο Παύλου Μελά είχε μετατραπεί από τον κατακτητή σε μια απέραντη φυλακή ψυχών. Πίσω από τα σιδερένια δεσμά χιλιάδες συμπατριώτες μας, ποθούσαν τη λευτεριά και τη λύτρωση. Αντί αυτών γνώρισαν τη φρίκη των βασανιστηρίων, ενώ 101 από αυτούς πλήρωσαν τον πόθο τους για ελευθερία με το μεγαλύτερο τίμημα: την ίδια τους τη ζωή. Η θυσία τους αποτελεί σηματοδότη για τις επόμενες γενιές, που μας δείχνει από πού ερχόμαστε αλλά και που καταλήγουμε»

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού κ. Μιχάλης Χριστοδούλου ανέφερε χαρακτηριστικά:

fsfd

«Σαν ελάχιστο δείγμα σεβασμού στεκόμαστε εδώ σήμερα για να κοινωνήσουμε ευλαβικά στη θυσία τους. Ενωμένοι σαν Έλληνες και βαδίζοντας χέρι χέρι με το γερμανικό λαό σε δρόμους ομόνοιας, αδερφοσύνης και κατανόησης. Ξορκίζοντας το φάντασμα του ναζισμού και των ολοκληρωτικών αντιλήψεων. Για να τιμήσουμε όλους αυτούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα ιερά χώματα του στρατοπέδου Παύλου Μελά. ‘’Ποτέ δεν αποτυχαίνουν αυτοί που πεθαίνουν για ένα μεγάλο σκοπό’’ έλεγε ο Λόρδος Βύρων. Και οι 101 Πατριώτες είχαν τον μεγαλύτερο των σκοπών: την αγάπη για τη ζωή και την πατρίδα».

Στη συνέχεια η Ελένη Χαριτωνίδου από το Τμήμα Πολιτισμού διάβασε μέσα σε μια ιδιαιτέρως συγκινητική ατμόσφαιρα τα ονοματεπώνυμα των πατριωτών και  ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο, το Γερμανό Πρόξενο, το μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παυλίδη και από το Μέλος της Γραμματείας της Εθνικής Ενότητας και πολιτευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρο Χαλατσάκη, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση.

Από το Δήμο Παύλου Μελά το παρόν έδωσαν εκτός από το Δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Μιχάλη Χριστοδούλου, η Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Δ.Κ. Σταυρούπολης Γεωργία Κωνσταντινίδου, οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών Στέφανος Βάρφης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Προνοιακών Θεμάτων Παντελής Νιγδέλης, Καθαριότητας Δημήτρης Αθάνατος, Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης & Πρασίνου Σάκης Λαζαρίδης, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Εντεταλμένος σε θέματα αθλητισμού Δημήτρης Λαλές, ο Πρόεδρος της Β/θμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Παύλου Μελά Ιωσήφ Αράπογλου, ο Εντεταλμένος στη Δημοτική Αστυνομία Κώστας Στούπας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αβραάμ Κωτσίδης, Γιώργος Λίλτσης, Τάσος Σταμπουλής και οι Τοπικοί Σύμβουλοι Πολίχνης Άννα Πετανίδου και Μιχάλης Λαζαρίδης και Ευκαρπίας Αναστασία Γκέσιου.