Δήμος Θέρμης: «Όχι» στα εργοστάσια στα Βασιλικά

Αρνητικά γνωμοδότησε το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης για την κατασκευή και τη λειτουργία των δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδιάζονται στην περιοχή των Βασιλικών. Επί της ουσίας, το συμβούλιο απέρριψε τη βελτιωμένη περιβαλλοντική μελέτη για την κατασκευή τους, υποστηρίζοντας ότι τα συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία αξιολόγησε και το ΑΠΘ, δεν είναι απολύτως επαρκή για να περιοριστούν οι πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

 

Συγκεκριμένα, τα συμπληρωματικά στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που ζήτησε από τους επενδυτές ο δήμος εστάλησαν στο Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, το οποίο παρατήρησε ότι “η περιγραφή επί των πιθανών επιπτώσεων των εν λόγω εγκαταστάσεων στο περιβάλλον δεν είναι ολοκληρωμένα στις μελέτες. “Συνεπώς”, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, καθηγητής Νίκος Μουσιόπουλος, “οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και τα συμπληρωματικά στοιχεία κρίνονται όχι απολύτως επαρκή”.

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης, παρουσία κατοίκων των Βασιλικών που αντιδρούν στη λειτουργία των μονάδων, τόσο η διοίκηση όσο και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά τη συγκεκριμένης επένδυσης, τονίζοντας μάλιστα ότι ο δήμος θα βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα να παρέμβει σε όποιο επίπεδο κριθεί, για να υπερασπιστεί τις θέσεις του.

 

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, αφού ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για τις παρατηρήσεις του ΑΠΘ επί της βελτιωμένης περιβαλλοντικής μελέτης, τόνισε ότι ο δήμος είναι αρνητικός με τη λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων, καθώς τα επιπρόσθετα στοιχεία δεν είναι απολύτως επαρκή, για να αρθούν οι αρχικές επιφυλάξεις του.

 

ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Αναφερόμενος πάντως γενικά στη λειτουργία αντίστοιχων μονάδων ανά τον κόσμο, που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ο δήμαρχος υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι “έχω κάθετη διαφωνία για τη δογματική κριτική που ασκείται στις ΑΠΡ, καθώς θα πρέπει να αξιοποιούνται με κάθε τρόπο”. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, ο δήμος είναι αρνητικός γιατί τα στοιχεία δεν επαρκούν για να προχωρήσει η επένδυση. Ως εκ τούτου, είπε, η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο συντάσσονται με την τοπική κοινωνία που αντιδρά στην κατασκευή και λειτουργία των εν λόγων μονάδων.

Πάντως, ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο δήμος δεν είναι εξ ορισμού αρνητικός σε τέτοιες επενδύσεις, καθώς, όπως είπε, στο παρελθόν ανέλαβε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, όπως την κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), παρότι πολλοί πολίτες ήταν αντίθετοι, επειδή είχαν λανθασμένη ενημέρωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός της επένδυσης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή δύο εργοστασίων, προκάλεσε εξαρχής θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της δημοτικής ενότητας των Βασιλικών και της Λακκιάς, αλλά και από τις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, που υποστηρίζουν ότι οι μονάδες προγραμματίζεται να γίνουν σε εκτάσεις υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας και με διάσπαρτες κατοικίες, εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου. Συγκεκριμένα πρόκειται για εγκατάσταση δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας, ισχύος 498 kW έκαστη, στην περιοχή του κτήματος Παρούση κοντά στη Λακκιά.
 

ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

 

Κατά της κατασκευής και της λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τάχθηκαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, θέση που είχαν εκφράσει εξαρχής στο δημοτικό συμβούλιο. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελος, άσκησε κριτική στη διοίκηση του δήμου, λέγοντας ότι δεν αντέδρασε από την πρώτη στιγμή ως όφειλε, εντούτοις, όπως είπε, “δεν μας ικανοποιεί η επιβεβαίωση των όσων είχαμε τονίσει αρχικά για τη συγκεκριμένη επένδυση”. Ο κ. Φάμελος ζήτησε μάλιστα να υπάρξει πολιτική παρέμβαση προς το γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, καθώς στο παρελθόν, όπως τόνισε, εξέδωσε αποφάσεις που ήταν αντίθετες με τη λαϊκή βούληση (δημοψήφισμα για το νερό).

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης παραβρέθηκε και ο εκπρόσωπος των επενδυτών Γιώργος Σαλαγκούδης, ο οποίος επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, καθώς οι εκπομπές ρύπων είναι χαμηλές. Ανέφερε ακόμα ότι το επόμενο διάστημα οι επενδυτές προτίθενται να αποστείλουν ενημερωτικό έντυπο στους κατοίκους των Βασιλικών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των μονάδων.

 

Δέσποινα Χαραλαμπίδου: Επερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο

 

Στο μεταξύ, επερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας για την εγκατάσταση των δύο μονάδων επεξεργασίας βιομάζας στα Βασιλικά κατέθεσε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Σύμφωνα με τα μέλη της παράταξης, οι βασικοί λόγοι που η εγκατάσταση των δύο μονάδων συναντά τη σθεναρή αντίσταση της τοπικής κοινωνίας είναι ότι αυτή προγραμματίζεται σε περιοχή που χαρακτηρίζεται ως γη υψηλής παραγωγικότητας σε μία περιοχή που βασίζεται στην αγροτική παραγωγή, ενώ στην κατατεθειμένη μελέτη υπάρχουν τόσα προβλήματα, ώστε αυτή δεν επιδέχεται βελτιώσεις.

Και επειδή, όπως επισημαίνουν, συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, ζητούν από τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση των μονάδων και αν είναι δυνατόν το περιφερειακό συμβούλιο να εισηγηθεί την αρνητική γνωμοδότηση επί του έργου.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία