Δήμος Θεσσαλονίκης: Βοήθεια στις άπορες οικογένειες

Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι που χτυπήθηκαν βάναυσα από την οικονομική κρίση προσέτρεξαν το τελευταίο διάστημα στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, ζητώντας τη βοήθειά τους, ώστε να εξασφαλίσουν ακόμη ία ορισμένα από τα πλέον βασικά είδη που είναι αναγκαία για την επιβίωσή τους.

 

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, οι αιτήσεις των πολιτών που ζήτησαν να εξυπηρετηθούν μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου Θεσσαλονίκης ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και εκτοξεύθηκαν στις περίπου 1.100, ενώ παλαιότερα ο αριθμός τους διαμορφωνόταν σε λιγότερες από 600.

“Δυστυχώς, η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη. Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών προστρέχει στον δήμο, ζητώντας τη βοήθειά μας, γεγονός που καθιστά επιτακτική την από μέρους μας ανάληψη όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών για τη διαρκή διεύρυνση των κοινωνικών μας δομών”, σημείωσε η κ. Γούλα από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

 

Διακόσιες άπορες οικογένειες

 

Από χθες το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί σε χώρο επί της οδού Μοναστηρίου 124, άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε διακόσιες νέες άπορες οικογένειες.

“Μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου δίνεται η δυνατότητα σε συνανθρώπους μας που πλήττονται από την οικονομική κρίση να έχουν με αξιοπρέπεια πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης και μάλιστα σε ποσότητες ανάλογες με τις ανάγκες κάθε οικογένειας”, υπογράμμισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη κοινωνική δομή παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, αλλά και παιχνίδια σε οικογένειες ή και σε μεμονωμένα άτομα που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι οικογένειες με τέσσερα και πλέον μέλη μπορούν να προμηθεύονται μηνιαίως προϊόντα αξίας 250 ευρώ. Σε όσες έχουν τρία μέλη προσφέρονται προϊόντα αξίας 200 ευρώ το μήνα, στις οικογένειες με δύο μέλη προϊόντα 150 ευρώ, ενώ στα μεμονωμένα άτομα παρέχονται είδη αξίας 100 ευρώ μηνιαίως.
“Ο δήμος Θεσσαλονίκης φροντίζει με δράσεις και δομές να στηρίζει τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού”, παρατήρησε η κ. Γούλα, εξηγώντας ότι οι οικογένειες που εξυπηρετούνται μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου εναλλάσσονται κάθε έξι μήνες, ώστε η βοήθεια που προσφέρεται να φτάσει περιοδικά σε όλους τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

 

Τρεις τόνοι τροφίμων

 

Εξάλλου, όπως γνωστοποίησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο δράσης που οργανώθηκε για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, συγκεντρώθηκαν περίπου τρεις τόνοι τροφίμων, που μέσα στο προσεχές διάστημα θα διατεθούν μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης σε άπορες οικογένειες που δεν εξυπηρετούνται από τη δομή του παντοπωλείου.
“Πιστεύουμε ότι οι ποσότητες των τροφίμων που συγκεντρώθηκαν επαρκούν ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες επιπλέον 200 – 250 οικογενειών για ένα χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών”, σημείωσε η ίδια.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία