ΔΝΤ:Εντυπωσιακή η πρόοδος στην Κύπρο

Η κυπριακή οικονομία «διανύει μία βαθιά, αλλά αναπόφευκτη προσαρμογή και οι προοπτικές υπόκειται σε κινδύνους» αναφέρεται σε ανακοίνωση της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρο, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσκου, σε συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης, έκανε θετικές αναφορές και μίλησε για «εντυπωσιακή πρόοδο» προειδοποιώντας, όμως, για «σημαντικές προκλήσεις και κινδύνους».

 

Τόσο στην ανακοίνωση του ΔΝΤ, όσο και στη σχετική αναφορά της κ. Βελκουλέσκου, υποστηρίζεται ιδιαίτερα ότι θα χρειαστεί «περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή» και «αντιμετώπιση των αυξανόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων».

 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2013, καθώς η κατανάλωση και οι επενδύσεις μειώθηκαν απότομα μετά την κρίση. Η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, με μία μικρή ανάκαμψη να εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί κατά το 2015 και σταδιακή αύξηση της ανάπτυξης προς το 2% πάνω από τον μέσο όρο. Οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί, και σχετίζονται με την αβεβαιότητα αναφορικά με το μέγεθος και τον ρυθμό απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα και την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και με τις γεωπολιτικές εντάσεις πάνω από την Ουκρανία- Ρωσία».

 

Για το θέμα των δανείων, αναφέρεται ότι «περιορίζουν τις προοπτικές της πιστωτικής επέκτασης, της οικονομικής ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την απομάκρυνση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων». Όπως τονίζεται, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν το «βασικότερο εμπόδιο» για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

 

Στην αρχή, επισημαίνεται ότι η Κύπρος είχε συσσωρεύσει «μεγάλες ανισορροπίες» και ότι «κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κρίσης, σημαντικές εισροές ξένων (κεφαλαίων) οδήγησαν σε ταχεία επέκταση του τραπεζικού τομέα έως οκτώ φορές στο μέγεθος της οικονομίας» και τονίζεται ότι δίνονταν «εύκολα δάνεια» ενώ διάφορες ανισορροπίες «οδήγησαν στην κρίση» και στην «κορύφωση της κατάρρευσης» του τραπεζικού τομέα.

 

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι Αρχές ξεκίνησαν ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής» και ότι το πρόγραμμα στηρίζεται σε 10 δισ. ευρώ οικονομικής βοήθειας, «που έχει ως στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και των δημόσιων οικονομικών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη».

 

Αναφορά γίνεται και στο θέμα των πτωχεύσεων, με την επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο να υποστηρίζει ότι «δεν θα είναι εφικτή η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης χωρίς την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου» προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει νέα επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας στο νησί.

 

Ορισμένα από τα μέτρα που σημειώνονται ως αναγκαία είναι:

– Ενίσχυση του πλαισίου της Κεντρικής Τράπεζας για αντιμετώπιση των καθυστερήσεων, ενίσχυση της λειτουργικής ικανότητας των τραπεζών και ενίσχυση της εποπτικής παρακολούθησης της προσπάθειας των τραπεζών να φτάσουν σε μακροπρόθεσμες λύσεις αναδιάρθρωσης χρεών.

– Ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών (σ.σ. χαιρετίζεται η πρόσφατη αύξηση του κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου).

– Αντιμετώπιση μίας σειράς από κρίσιμα και αλληλένδετα ζητήματα για να εξασφαλιστούν η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των τραπεζών, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης και η διευκόλυνση της χαλάρωσης των ελέγχων των κεφαλαίων.

– Συνέχιση της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο το δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα του 4% έως το 2018.

– Περαιτέρω ενίσχυση για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

 

Για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνεται ότι «μία ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση έχει υλοποιηθεί» και «οι Αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή μία φιλόδοξη δέσμη μέτρων κοντά στο 7% του ΑΕΠ το 2013- 14, σε γενικές γραμμές, ισορροπημένη μεταξύ εσόδων και δαπανών».

 

Επίσης, αναφέρεται ότι «επιπλέον, οι Αρχές εκτέλεσαν τον προϋπολογισμό με σύνεση» και «αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2013. Φέτος, το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, περίπου στο μισό του επιπέδου του 2012». «Οι Αρχές έχουν νομοθετήσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς: συνταξιοδοτικό σύστημα, δημόσιο τομέα, μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών, σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και χορήγησης των εσόδων. Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης» προστίθεται.

 

Τέλος, τονίζεται ότι «η Κύπρος έχει διανύσει πολύ δρόμο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Έχει σταθεροποιηθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας, έχει υλοποιηθεί ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση και σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Το κόστος της κρίσης ήταν μεγάλο και επώδυνο. Κοιτάζοντας μπροστά, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις και δεν θα πρέπει να επιλυθούν εν μία νυκτί. Οι Αρχές θα πρέπει να παραμείνουν εστιασμένες και να δεσμευτούν για τη θέσπιση των αναγκαίων πολιτικών προώθησης του προγράμματος προσαρμογής τους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ