ΔΝΤ: Το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ πρέπει να απλοποιηθεί

Το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να απλοποιηθεί, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την ευρωζώνη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, λίγες ημέρες αφότου επαναδιατυπώθηκε η ιδέα περί “χαλάρωσης” των δημοσιονομικών κανόνων, ώστε να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη.

“Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να εξεταστούν οι ιδέες για απλοποίηση και ενίσχυση της δημοσιονομικής διακυβέρνησης”, εκτιμά το ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι “υπερβολικά περίπλοκο, με πολλούς αριθμητικούς στόχους” που πρέπει να τηρούνται.

 

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στοχεύει να διασφαλίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία των χωρών-μελών.

 

Για να αποφευχθεί η εμφάνιση υπερβολικών ελλειμμάτων καθορίζει ως όριο το 3% του ΑΕΠ για το δημόσιο έλλειμμα κάθε χώρας και το 60% για το δημόσιο χρέος.

 

Μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση το Σύμφωνο ενισχύθηκε, με την εισαγωγή της επιβολής κυρώσεων σε βάρος των μελών που δεν το τηρούν.

 

Ωστόσο το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η τήρηση των στόχων είναι “αδύναμη” και ανησυχεί ταυτόχρονα για το γεγονός ότι το Συμφωνο Σταθερότητας “αποθαρρύνει τις δημόσιες επενδύσεις” στις χώρες-μέλη. “Δεν υπάρχουν απλές λύσεις σ’ αυτά τα προβλήματα” τονίζει το Ταμείο.

 

Στις αρχές της εβδομάδας η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο μετά τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος έκανε έκκληση για μεγαλυτερη ευελιξία όσον αφορά τα ελλείμματα και ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις χώρες για να τα μειώσουν.

 

Αντίθετη άποψη έχουν οι Χριστιανοδημοκράτες και η ίδια η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ που δηλώνουν ότι δεν χρειάζεται αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ.

 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ιταλίας, σε δηλώσεις του σήμερα, προσερχόμενοι στο συμβούλιο Εurogroup διαβεβαίωσαν ότι δεν επιθυμούν μια χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας, αν και θα ήθελαν να βρεθούν τρόποι προώθησης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

 

«Δεν ζητάμε να αλλάξουν οι κανόνες», είπε ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν. «Δεν πρόκειται για μια αλλαγή των κανόνων. Οι κανόνες είναι κανόνες. Πρέπει απλώς να βρεθεί ένας σωστός ρυθμός για κάθε μία από τις χώρες μας και κυρίως για αυτές που είναι σε πιο δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε.

 

Η ιδέα είναι «ότι η επιστροφή σε μια κατάσταση χρέους υπό έλεγχο, μια επιβεβλημένη μείωση της κατάστασης χρέους, μια μείωση των ελλειμμάτων να γίνουν με συμβατούς όρους οι οποίοι θα φέρουν και την ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Σαπέν.

 

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει θέμα τροποποίησης του υπολογισμού του δημόσιου χρέους χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες για τις επενδύσεις.

 

«Δεν είναι αυτό που ζητήσαμε», δήλωσε ο Παντοάν στους δημοσιογράφους, παρόλο που η Ιταλία επιθυμεί να τεθούν στο τραπέζι «όλα τα υπάρχοντα μέσα (…) για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» για τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.