Δωρεάν γεύματα για άπορους πολίτες, από επιχειρήσεις της πόλης

Με εκπροσώπους των επιχειρήσεων εστίασης της πόλης που συμμετέχουν από το 2012 έως σήμερα στο πρόγραμμα αλληλεγγύης του δήμου «Θεσσαλονίκης Φιλέματα» συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 24 Απριλίου 2014, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, προκειμένου να τους ευχαριστήσει για την εθελοντική και ανιδιοτελή συμμετοχή τους στη δράση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μπουτάρης απένειμε στους παρευρισκόμενους ευχαριστήρια περγαμηνή και αναμνηστικό δώρο για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, χωρίς την οποία, όπως τόνισε, αυτό δεν θα ήταν εφικτό.

Όπως αναφέρει η voria, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης επισήμανε επίσης ότι η ανιδιοτελής δραστηριοποίησή τους απέδωσε ένα συμμετοχικό και αλληλέγγυο «σχήμα» που πρώτη φορά εφαρμόζει η τοπική αυτοδιοίκηση από κοινού με την κοινωνία προς όφελος των πλέον αδύναμων.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Μπουτάρης δήλωσε:

«Με τη σημερινή συνάντηση θελήσαμε να τιμήσουμε τους επιχειρηματίες της εστίασης οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά και για μεγάλο διάστημα στο πρόγραμμα του Δήμου ‘’Θεσσαλονίκης-Φιλέματα’’.

Παράλληλα μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί τους για το πώς θα βελτιώσουμε τις συνθήκες της δουλειάς τους, ενώ ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την προώθηση της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης η οποία αντικατοπτρίζεται στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της.

Αυτός εξάλλου είναι και ο στόχος εκδηλώσεων και δράσεων του Δήμου, όπως το Food Festival, ώστε να καθιερώσουμε διεθνώς τη Θεσσαλονίκη ως τη βαλκανική πρωτεύουσα της γαστρονομίας».

«Είναι μια  καινοτόμος ιδέα που υλοποιήθηκε στην πόλη μας για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Το σημαντικό είναι ότι με αυτό τον τρόπο οι επιχειρηματίες, που θέλουν να προσφέρουν σε αυτήν τη δύσκολη χρονική συγκυρία, και ιδιαίτερα τα εστιατόρια, που επίσης έχουν πληγεί από την κρίση, δείχνουν την ανθρωπιά τους και στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια» τόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα.

Ανέφερε ότι τα υφιστάμενα συσσίτια του δήμου Θεσσαλονίκης φτάνουν καθημερινά τις εφτακόσιες εξήντα μερίδες φαγητού και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκης-Φιλέματα» θα συνεχιστεί με στόχο τη συμμετοχή επιπλέον επιχειρήσεων εστίασης και την επέκτασή του και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, πέραν της Τριανδρίας όπου επικεντρώνεται σήμερα.

Από τη μεριά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας σημείωσε:

«Ο Δήμος είναι ευγνώμων για την συμμετοχή των καταστημάτων εστίασης σε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία που γίνεται με σκοπό την αρωγή και την αλληλεγγύη προς τους αδύναμους συμπολίτες μας.

Πρόκειται για μια αμοιβαία σχέση, επ’ ωφελεία όλων, αφού ο Δήμος από την πλευρά του με δράσεις, όπως το ‘’Θεσσαλονίκη Food Festival’’ και ο γαστρονομικός οδηγός της πόλης που σχεδιάζουμε, προσπαθεί να αναδείξει την γαστρονομική κληρονομιά της πόλης και την ποικιλία γεύσεων που μπορεί να βρει ο επισκέπτης της Θεσσαλονίκης στα καταστήματα εστίασης».

Το πρόγραμμα αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης προς τις ευπαθείς ομάδες της πόλης, «Θεσσαλονίκης Φιλέματα» ξεκίνησε με αφορμή το επετειακό έτος του 2012.

Με το πρόγραμμα αυτό, επιχειρήσεις εστίασης της πόλης προσφέρουν δωρεάν μερίδες φαγητού σε δημότες που  αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες διαβίωσης, οι οποίες μεταφέρονται με κατάλληλο όχημα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε σκεύη που προσφέρει η εταιρεία «Πυραμίς» και διανέμονται από το ΚΑΠΗ Τριανδρίας, με τη στήριξη των εθελοντών της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.

 

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

– .es, Φράγκων 2-4                                               
– Bungalow white, Μ. Αλεξάνδρου 10, Νέα Παραλία
– Brothers in law, Μπαλάνου 4-6 & Ερμού
– Café Bazaar, Παπαμάρκου 34-36
– Coq au zen, Βαλαωρίτου 37
– Garcon brasserie, Λεωφ. Νίκης & Αγίας Σοφίας 2
– Huang, Γ. Θεοτοκά 1
– La place mignonne, Εθνικής Αμύνης 4
– Negroponte, Κατούνη 21 ή Αιγύπτου 24, Λαδάδικα
– Otto dix, Βασ. Γεωργίου 44
– Room 22, Ικτίνου 22
– Tiffany's, Ικτίνου 3
– Tre marie, Μιχαήλ Ψελλού 20
– Αγιολί, Λεωφ. Νίκης 15
– Αγκυροβόλι, Στρατηγού Καλάρη 11
– Διαγώνιος, Στρατηγού Καλάρη 13
– Ελιά Λεμόνι , Μ. Μπότσαρη 19Α
– Ερμής, Ρογκότη 4
– Ζύθος Nτορέ, Τσιρογιάννη 7
– Καμένη γωνιά, Βασ. ΄Ολγας 72
– Ουζερί Aγορά, Καποδιστρίου 5
– Ουζερί Αριστοτέλους, Αριστοτέλους 8
– Παπαρούνα, Παγγαίου 4 & Δόξης
– Τηγανιές και σχάρες, Καυτατζόγλου 12
– Ψήσου στα Κάρβουνα, Παύλου Μελά 1
– Πανελλήνιο, Σαλαμίνος 4
– Goody’s, 11ο  χλμ. Θες/νίκης Αεροδρομίου
– Αnassa, Θεμ.Σοφούλη 26
– Αρτοποιείο Il forno, Χαρ.Τρικούπη 35