Δουλεύουν για πρόωρες εκλογές στο Μαξίμου

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Επεξεργασία του σεναρίου επίσπευσης των εκλογών, διαβλέπει ο Ευάγγ. Βενιζέλος πίσω από την προχθεσινή ανάρτηση-μήνυμα του Αλ. Τσίπρα για το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, με αφορμή τη συμπλήρωση 63 χρόνων από τη Συνδιάσκεψη του Λονδίνου, όπου αποφασίστηκε η διαγραφή του γερμανικού χρέους.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με χθεσινή ανάρτησή του στο Facebook, ανέλυσε τις πρόσφατες κινήσεις του πρωθυπουργού σε συνδυασμό με την επαναφορά της συζήτησης για το χρέος και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το σενάριο της επίσπευσης των εκλογών δουλεύεται από την κυβέρνηση έντονα, με στροφή όχι στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αλλά στα γενετικά στοιχεία του μικρού ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνοντας μάλιστα πως το σενάριο αυτό θα ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς δεν υπάρχει ούτε οικονομικός χρόνος ούτε κοινωνική ανοχή.

Πριν από το 2015
Ο κ. Βενιζέλος αφού σημειώνει ότι «η ανάρτηση του κ. Τσίπρα στο fb, δίνει την εντύπωση ότι επαναφέρει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο που βρίσκονταν πριν από τη συμφωνία της 12-7-2015 για το τρίτο μνημόνιο που “διαπραγματεύθηκε” και συνήψε ο ίδιος και η οποία αποκλείει ρητά την ονομαστική μείωση του χρέους», συνδυάζει τα γεγονότα και σημειώνει: «Μετά την εσπευσμένη ψήφιση του εκλογικού νόμου, έχουμε τον συνταγματικό λαϊκισμό των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση, την εντεινόμενη διγλωσσία ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, την προσπάθεια αναζωπύρωσης των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με ακραίους δήθεν ριζοσπαστικούς κύκλους και τώρα την επιστροφή στον αρχαϊκό λαϊκισμό περί χρέους». Καταλήγει δε επισημαίνοντας ότι «ο συνδυασμός όλων αυτών των κινήσεων μάς λέει ότι: «Το σενάριο της επίσπευσης των εκλογών δουλεύεται από την κυβέρνηση έντονα με στροφή όχι στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, αλλά στα γενετικά στοιχεία του μικρού ΣΥΡΙΖΑ. Όλα γίνονται με τρόπο πολιτικά πρωτόγονο.

Παραλλήλως υπάρχει πάντα και το επίσημο σενάριο που αποβλέπει στη διασφάλιση πολιτικού χρόνου εν αναμονή της βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων. Δεν υπάρχει, όμως, ούτε οικονομικός χρόνος ούτε κοινωνική αντοχή. Όσο αυτό θα γίνεται προφανές, τόσο θα ενισχύεται το προηγούμενο σενάριο».