Δρίτσας: Αρνητικός ο ΣΥΡΙΖΑ για την αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ

Επιφύλαξη αλλά με αρνητικό πρόσημο ο Θοδωρής Δρίτσας, στην συζήτηση του σχεδίου νόμου για την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

«Επιφυλασσόμαστε για την στάση που θα κρατήσουμε στην Ολομέλεια. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες ώστε και οι ΗΠΑ με ρητό τρόπο να κατοχυρώσουν και υποστηρίξουν όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο Θοδωρής Δρίτσας ανέφερε ότι ήταν λάθος του πρωθυπουργού να καταθέσει στην Βουλή την κύρωση του πρωτοκόλλου πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ προσθέτοντας ότι «η σπουδή που αυτή την στιγμή εκδηλώνεται δεν είναι ότι καλύτερο. Εμείς έχουμε ανοικτή καρδιά και ανοικτό μυαλό αλλά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τα ζητήματα που δημιουργούν δηλώσεις ότι είμαστε προβλέψιμοι. Εμείς έχουμε ήδη από καιρό σε χρόνο πριν πραγματοποιηθεί το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε την αναγκαιότητα στην συγκεκριμένη συγκυρία να μην επεδείχθη σπουδή στην κύρωση πρωτοκόλλου αλλά η κυβέρνηση να κρατήσει στάση επιφύλαξης απολύτως αναγκαία με βάση τα όσα συμβαίνουν με γειτονικές χώρες, με ζητήματα που αφορούν εξελίξεις στην Μεσόγειο και διαμορφώνουν νέο τοπίο και δεδομένα.

«Ξέρετε και ξέρουμε πως όταν μια κυρίαρχη χώρα παραχωρεί “διευκολύνσεις” σε μια άλλη χώρα – επί του προκειμένου σε μια ισχυρή χώρα – αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτυπώνει ούτε κατ υπόνοια σχέσεις υποτέλειας ή ανισοτιμίας. Η αμοιβαιότητα έχει συγκεκριμένες παραμέτρους που κάθε φορά επανακαθορίζονται. Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας πρέπει ακριβώς να στοχεύει σε κοινούς στόχους. Από την δική μας την πλευρά ως χώρα στόχος είναι η εξασφάλιση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή μας. Αυτό είναι το αμοιβαίο όφελος που επιδιώκεται. Η δική μας κυβέρνηση όταν ετέθη το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας προσήλθε σε αυτή την διαπραγμάτευση με αυτή τη λογική κάτι που αποτυπώνεται στην συμφωνία που είχαν προσεγγίσει η δύο πλευρές έτσι ώστε να μην ανανεωθεί η συμφωνία για πολλά χρόνια αλλά να επαναληφθεί ο κανόνας της ετήσιας ανανέωσης», τόνισε ο κ. Δρίτσας.

Αρνητικός και για τους Patriot ο ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα, ανέφερε ότι «έγκαιρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή μίλησε εύστοχα και επισήμανε ότι για εμάς η εθνική ευθύνη και αναγνώριση συμφερόντων της χώρας συνέκλιναν στην ανάγκη να καταστεί η Ελλάδα ισχυρός πυλώνας σταθερότητας και με αυτό το πνεύμα προσερχόμαστε στην συζήτηση. Αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το εξασφαλίσουν τότε η χώρα μας θα πρέπει να είναι συνεχώς σε θέση να επανακαθορίζει τις διαπραγματευτικές της ικανότητες γι αυτό συνέστησε στον πρωθυπουργό να μην φέρει την κύρωση της συμφωνίας πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ κάτι που ο πρωθυπουργός δεν το έπραξε. Λάθος. Η σπουδή που αυτή την στιγμή εκδηλώνεται δεν είναι ότι καλύτερο. Δεν θα μπω σε περαιτέρω ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Εμείς έχουμε ανοικτή καρδιά και ανοικτό μυαλό αλλά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τα ζητήματα που δημιουργούν δηλώσεις ότι είμαστε προβλέψιμοι».

Ακόμα αναφέρθηκε και στην υπόθεση με το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot τονίζοντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να εμπλακούμε και από μέρος της λύσης να γίνουμε μέρος του προβλήματος. Αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να το αποσαφηνίσει και να ακυρώσει κάθε τέτοιο σχέδιο»

ΚΙΝΑΛ: Πρωτόκολλο ραμμένο και κομμένο στα συμφέροντα των ΗΠΑ
Από το Κίνημα Αλλαγής ο Γιώργος Φραγγίδης υποστήριξε ότι «το πρωτόκολλο είναι ραμμένο και κομμένο στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Δεν κατοχυρώνει στο ελάχιστο τα ελληνικά συμφέροντα ούτε στο οικονομικό ούτε στην προκλητικότητα Τουρκίας. Δώσαμε γη και ύδωρ στις ΗΠΑ και πήραμε ένα μεγάλο εύγε» ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «με αίσθημα ευθύνης θα ψηφίσουμε την συμφωνία παρά τα όποια προβλήματα. Δεν θα ακολουθήσουμε την λογική του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί το πάγωμα της συμφωνίας».


Πηγή: iefimerida.gr