DW: Τι θα φέρει στην Ευρώπη το 2016;

ΦΩΤΟ: ΕΡΑ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΕΡΑ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Τι θα φέρει το 2016 στη γηραιά ήπειρο; Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στην Ευρώπη, θα φέρει περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες , στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση θα παραμείνει το καυτό θέμα στην “ατζέντα” με τους πιστωτές να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η χώρα μας θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί ενώ στο ΝΑΤΟ, οι χώρες μέλη θα συντονίσουν την στρατηγική άμυνάς τους απέναντι στη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη Ρωσία, που θα στηθούν κάλπες το Φθινόπωρο, οι αντικαθεστωτικοί πολιτικοί σχηματισμοί θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μία προσπάθεια να βάλουν στο περιθώριο τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας. Το αποτέλεσμα των ρωσικών εκλογών θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων. Με την ουκρανική και συριακή κρίση να τίθενται επί τάπητος, οι ηγέτες της Ευρώπης θα προσπαθήσουν μέσω της διπλωματικής οδού να βρουν μία λύση ζητώντας από τη Μόσχα να λάβει ενεργό ρόλο .Την ίδια ώρα, η επιστημονική κοινότητα θα έχει στραμμένο το βλέμμα της στον Κόκκινο Πλανήτη με τη Ρωσία και την Ευρώπη να συμμετέχουν σε μία κοινή διαστημική αποστολή. Αλλά και οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου δεν θα μείνουν παραπονεμένοι καθώς τους περιμένει το Champions League.

Προσφυγικό

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το προσφυγικό θέμα θα μείνει στην κορυφή και το 2016, μια μεγάλη πρόκληση για την γηραιά ήπειρο. Πώς θα μοιραστούν οι πρόσφυγες στα ευρωπαϊκά κράτη; Πώς θα ενσωματωθούν στις κοινωνίες τους; Και πώς θα συμβεί αυτό σε μια Ευρώπη όπου η Ακροδεξιά κερδίζει συνεχώς έδαφος; Πολλά ερωτήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα οποία θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση η Ολλανδία και η Σλοβακία, οι οποίες θα αναλάβουν την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του έτους αντίστοιχα.

Ελληνική κρίση

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα παραμείνει και το 2016 στο κέντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υποσχεθεί ή έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή πολλές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι πιστωτές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για τον χρόνο που έρχεται.

Ουκρανία – Συρία ΝΑΤΟ

Η ουκρανική κρίση θα παραμείνει στην κορυφή της ατζέντας των ηγετών , κυρίως των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ , καθώς μαίνεται η κρίση κυρίως στην περιοχή γύρω από το Ντονμπάς , ανατολικά της χώρας.

Στην Βαρσοβία της Πολωνίας, στις 8 και 9 Ιουλίου, αναμένεται να συναντηθούν οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ για να συντονίσουν την στρατηγική άμυνάς τους απέναντι στη Μόσχα.

Πλανήτης Άρης

Τον Μάρτιο,η επιστημονική κοινότητα θα έχει στραμμένο το βλέμμα της στον Κόκκινο Πλανήτη. Τότε θα ξεκινήσει η ρωσο-ευρωπαϊκή αποστολή στον πλανήτη Άρη με την εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου διαστημόπλοιου. Το διαστημικό σκάφος “Trace Gas Orbiter” θα εκτοξευτεί από τον διαστημικό σταθμό του Καζακστάν με σκοπό να εξερευνήσει την ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου

Στις 24 Ιουνίου, οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου θα περιμένουν με κομμένη την ανάσα να παρακολουθήσουν 24 ομάδες να αγωνίζονται στη Γαλλία για την τίτλο του πρωταθλητή της Ευρώπης με το θέμα της ασφάλειας να αναδεικνύεται ως απόλυτη προτεραιότητα για την διοργανώτρια χώρα. Ο τελικός θα διεξαχθεί στο “Stade de France”, εκεί όπου οι ισλαμιστές τρομοκράτες έσπειραν τον τρόμο και τον θάνατο. Γαλλία και Γερμανία συγκαταλέγονται ανάμεσα στα φαβορί.