Δύο μεγάλα αντικείμενα εντοπίστηκαν στην έρευνα για την πτήση της AirAsia

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της Ινδονησίας που αναζητούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους της εταιρείας AirAsia ανακάλυψαν τα ξημερώματα του Σαββάτου δύο «μεγάλα αντικείμενα» στη θαλάσσια περιοχή της Ιάβας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής της ινδονησιακής υπηρεσίας, Φρανσίσκους Μπαμπάνγκ Σοελίστιο, τα δύο αντικείμενα εντοπίστηκαν σε βάθος περίπου 30 μέτρων. Γίνονται προσπάθειες λήψης εικόνων με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων υποβρύχιων οχημάτων.

Η πτήση QZ8501 της AirAsia εξαφανίστηκε από τα ραντάρ την Κυριακή στη θαλάσσια περιοχή της Ιάβας. Στο αεροσκάφος που είχε προορισμό τη Σιγκαπούρη επέβαιναν συνολικά 162 επιβάτες και πλήρωμα.

Μέχρι στιγμής τα συνεργεία διάσωσης έχουν ανασύρει 30 νεκρούς, ενώ δεν έχει εντοπιστεί κανείς επιζών.

Παράλληλα, ερωτημάτα εγείρονται για την πορεία που είχε ακολουθήσει το αεροσκάφος: Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας, η εταιρεία δεν είχε άδεια να χρησιμοποιήσει εκείνη την ημέρα τον αεροδιάδρομο στον οποίο πετούσε η QZ8501. 

Ο αρμόδιος αξιωματούχος της Ινδονησία ανέφερε πως το αεροσκάφος χρησιμοποίησε αεροδιάδρομο σε «διαφορετική χρονοθυρίδα για την οποία η αεροπορική εταιρεία δεν διέθετε άδεια». 

Κατά συνέπεια «η άδεια της AirAsia για αυτό τον αεροδιάδρομο αυτόν πάγωσε, διότι η εταιρεία παραβίασε την άδεια πτήσης που της είχε δοθεί», ανέφερε το υπουργείο.