Δύο νόμοι – φωτιά στη Βουλή από την κυβέρνηση

Τη μάχη για τα προαπαιτούμενα και την αξιολόγηση από την τρόικα, διαδικασία που αρχίζει την προσεχή Τρίτη με τη συνάντηση που θα έχουν οι ελεγκτές με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, είναι έτοιμη να δώσει η κυβέρνηση, στελέχη της οποίας αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και γι’ αυτό προετοιμάζουν ήδη δύο νόμους, για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και για το λοκ άουτ, προκειμένου να αποφύγουν πιέσεις για άλλα πιο αντιδημοφιλή μέτρα, όπως είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

 

Υπουργοί που συνομιλούν τακτικά με τον πρωθυπουργό αντιλαμβάνονται ότι η αξιολόγηση αυτή δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε σύντομη, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας δείχνουν να εμμένουν σε μέτρα που και αντιδημοφιλή είναι και δεν θα έχουν θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία.

 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα οποία είναι γνωστά στην ελληνική πλευρά, η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα με ατζέντα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θέματα-αγκάθια, όπως είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, το λοκ άουτ, η προώθηση αλλαγών στο ασφαλιστικό, τα «κόκκινα» δάνεια και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την α’ κατοικία.

 

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αυτή την ώρα διχασμένη, καθώς «γαλάζιοι» υπουργοί θεωρούν ότι θα πρέπει η Αθήνα να υπαναχωρήσει σε κάποια ζητήματα προκειμένου να κερδίσει άλλα πιο σοβαρά, ενώ αντίθετα από τη Χαριλάου Τρικούπη το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η χώρα δεν πρέπει να δεχθεί καμία πίεση και πως συμφωνία θα υπάρξει μόνον σε πολιτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου αντιμετωπίζουν πιο ρεαλιστικά την όλη κατάσταση και εκτιμούν ότι πρέπει να κλείσει άμεσα ο κύκλος της διαπραγμάτευσης, διότι -όπως σημειώνουν- μόνον έτσι θα μπορεί να ξεδιπλωθεί η στρατηγική Σαμαρά που θα οδηγήσει στην έξοδο από τη μνημονιακή εποχή.

 

Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν μάλιστα πως αυτό ήταν και το σήμα που εξέπεμψε η καγκελάριος Μέρκελ κατά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τρίτης με τον πρωθυπουργό.

 

Συμφώνησε στη στρατηγική απεμπλοκής από το ΔΝΤ, δεν είχε αντίρρηση ως προς τις φοροελαφρύνσεις ούτε ως προς το εθνικό σχέδιο δράσης της Αθήνας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά έθεσε ως προϋπόθεση τη θετική αξιολόγηση από την τρόικα.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο «γαλάζιοι» υπουργοί και βουλευτές σημειώνουν (και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους) ότι η κυβέρνηση προχωρεί άμεσα σε κατάθεση νομοσχεδίων για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και το λοκ άουτ προκειμένου να αποφύγει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Είναι πιθανόν δε αυτές οι κινήσεις να γίνουν άμεσα, έτσι ώστε να προβληθεί η εικόνα ότι η Αθήνα συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

 

Καθαρή εικόνα για τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν θα υπάρξει μετά τη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Οι δύο ηγέτες θα καθορίσουν τη διαπραγματευτική τακτική έναντι της τρόικας και θα χαράξουν τις «κόκκινες γραμμές».

 


Τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα


 

Δημοσιονομικό κενό 2015

Η τρόικα το έχει προσδιορίσει στα 2 δισ. ευρώ και ζητά παρεμβάσεις ώστε να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ΥΠΟΙΚ το οριοθετεί στα 900 εκατ. ευρώ. Από τη διαπραγμάτευση θα κριθεί και το ποσοστό μείωσης της έκτακτης εισφοράς.

 

Αναθεώρηση καθεστώτος ΦΠΑ

 

Το ΔΝΤ έχει ζητήσει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ και κατάργηση των χαμηλών συντελεστών στα νησιά. Η κυβέρνηση αντιδρά γιατί ένας ενιαίος συντελεστής π.χ. 19% θα έφερνε ανατιμήσεις σε τρόφιμα και βασικές υπηρεσίες που σήμερα έχουν ΦΠΑ 13%.

 

Πλειστηριασμοί ακινήτων

Η τρόικα απορρίπτει επί του παρόντος το αίτημα της κυβέρνησης να παραταθεί για ακόμη έναν χρόνο το προστατευτικό καθεστώς από πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ που εκπνέει στο τέλος του 2014.

 

Νέο Ασφαλιστικό

Η τρόικα ζητά να είναι έτοιμο εντός του Οκτωβρίου το σχετικό νομοσχέδιο και διατυπώνει την άποψη πως πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να μπαίνουν «κόκκινες γραμμές» (π.χ. όχι σε μειώσεις συντάξεων).

 

Συνδικαλιστικός νόμος – ΛΟΚ ΑΟΥΤ

Το ΔΝΤ επιμένει στον νόμο που θα υιοθετεί το lock out (δικαίωμα των εργοδοτών σε ανταπεργία) και θα προβλέπει κήρυξη απεργίας με πλειοψηφία 50% +1, χρηματοδότηση συνδικάτων εθελοντικά από τους εργαζομένους, περιορισμό συνδικαλιστικών αδειών.

 

Ομαδικές απολύσεις

H τρόικα από τον περασμένο Μάρτιο έχει ζητήσει την πλήρη διά νόμου απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Ενιαίο μισθολόγιο

Θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τον Νοέμβριο και να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015, συνδέοντας τις αποδοχές με την αποδοτικότητα. Η τρόικα απαιτεί να περικοπούν πρόσθετες αμοιβές, όπως νυχτερινά, εκτός έδρας, οδοιπορικά κ.λπ.

 

Απολύσεις στο Δημόσιο

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Δημόσιο 6.500 υπάλληλοι, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου. Ηδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

 

Πηγή: Έθνος