Δυσαρέσκεια ΕΣΘ για κυριακάτικο “γιουσουρούμ”

Να αναθεωρήσουν, έστω την ύστατη στιγμή, την απόφασή τους για τη λειτουργία υπαίθριας λαϊκής αγοράς (“γιουσουρούμ”) στην οδό Νικηφόρου Ουρανού και την ευρύτερη περιοχή, ζητά από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και το δημοτικό συμβούλιο η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ), με επιστολή της.

Παράλληλα, με έτερη επιστολή, προς τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιο Καρούντζο, ζητά την ανάκληση της λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς και τη συμβολή του, ώστε να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες χορήγησης αδειών.

Στην επιστολή προς τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, η διοίκηση του ΕΣΘ επισημαίνει ότι “αναρωτιέται για την επιμονή του δήμου και του δημάρχου προσωπικά, στη διάθεση κοινόχρηστου χώρου για τη λειτουργία υπαίθριας (κυριακάτικης) αγοράς επί της συγκεκριμένης οδού, στην Ομοσπονδία Ρομ ‘Μέγας Αλέξανδρος’ τώρα και προηγούμενα στην ιδιωτική εταιρεία Γιουσουρούμ ΑΕ για τη λειτουργία παζαριού”.

Ο ΕΣΘ ζητά ενημέρωση σχετικά με το σε ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις βασίζεται η αποδοχή του αιτήματος, ενώ ισχυρίζεται ότι ο Δήμος αγνοεί παντελώς τις διατάξεις του Ν.3769/2009, που αφορούν στην επιλογή και αδειοδότηση ατόμων στις κυριακάτικες αγορές, “για τα οποία απαιτείται άδεια”.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται παράλληλα ότι αν ο δήμος εμμείνει στην απόφασή του για τη λειτουργία της αγοράς, ο ΕΣΘ ζητά να παραχωρηθεί ο χώρος στον Σύλλογο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε εμπόρους της Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται σε διαδικασία παύσης λειτουργίας της επιχείρησής τους, να εκποιήσουν το στοκ τους.

Το ίδιο προτείνεται να ισχύσει και για εμπόρους που βρίσκονται στον άξονα των εργοταξίων κατασκευής του μετρό.

Πηγή: Αγγελιοφόρος