Ε.Ε.: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά Γιουνκέρ

Με 461 ψήφους κατά και 101 υπέρ, απορρίφθηκε την Πέμπτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

 

Την πρόταση είχε υποβάλει η πολιτική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (Europe of Freedom and Direct Democracy, EFDD), της οποίας προεδρεύει ο ηγέτης του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής της τελευταίες εβδομάδες, μετά τις αποκαλύψεις για το τεράστιο σύστημα φοροαποφυγής που λειτουργούσε στη χώρα του, επί της πρωθυπουργίας του.

 

«Το σκάνδαλο ” LuxLeaks” δείχνει ότι ο Γιουνκέρ αφιέρωσε την πολιτική του σταδιοδρομία στο να πλουτίσει η χώρα του πίσω από την πλάτη των Ευρωπαίων εταίρων της και περιφρονώντας την Ένωση και το πνεύμα της κοινότητας που λέει ότι ελπίζει να εκπροσωπήσει», είχε καταγγείλει ο Μάρκο Τζάνι, επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο, η οποία έχει ενταχθεί στην EFDD.

 

Από την πλευρά του, με δηλώσεις του στις 12 Νοεμβρίου, ο Γιουνκέρ είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις φορολογικές πρακτικές της χώρας του, λέγοντας ότι από τη νέα του θέση θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή με πιο αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών.

 

«Δεν καταλαβαίνω πώς μερικές εφημερίδες γράφουν Γιουνκέρ εναντίον Γιουνκέρ, δεν υπάρχει καμία σύγκρουση συμφερόντων», είχε πει, προσθέτοντας:

 

«Δεν υπάρχει τίποτα στη θητεία μου που να δείχνει τη φιλοδοξία μου να οργανώσω τη φοροδιαφυγή στην Ευρώπη, είμαι υπέρ του φορολογικού ανταγωνισμού και κατά του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού».