Ε. Κούκουρα στο radio1d.gr: Ο τάφος της Αμφίπολης είχε κατασκευαστεί για τον Μ.Αλέξανδρο

Ο τύμβος Καστά, ο τύμβος της Καστράνασας , αν ερμηνεύσουμε ετυμολογικά τη λέξη, πιθανότατα παραγγέλθηκε από την ίδια την Ολυμπιάδα για να ταφεί εκεί ο γιος της, ο Αυτοκράτορας Μέγας Αλέξανδρος. Μόνο που το πτώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν έφτασε ποτέ στην Αμφίπολη.

 

Έτσι, εκεί πιθανότατα να θάφτηκε μια άλλη βασίλισσα που έπαιξε ρόλο στη ζωή του, ίσως η Ρωξάνη.

 

Αυτά πιστεύει ερμηνεύοντας τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα σχετικά με το ανασκαφικό έργο στην Αμφίπολη, η αρχαιολόγος και ξεναγός Ευγενία Κούκουρα.

Η κ Κούκουρα μιλώντας στο Radio1d.gr εξηγεί για ποιο λόγο κατά τη γνώμη της βρέθηκαν πεταμένη η κάτω γνάθος του σκελετού αλλά και σπασμένη η λεκάνη. “Και στα δύο σημεία υπήρχαν χρυσά κοσμήματα κι αυτά αφαίρεσαν οι τυμβωρύχοι”.

 

Όσο για το τι έχουμε μάθει πραγματικά σχετικά με την ανασκαφή, η κ Κούκουρα εξηγεί πως  “θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν επικοινωνιακά τον τυμβο Καστά, ανάλογα με το πού θέλουν να στρέψουν την κοινή γνώμη. Την ίδια περίπου εντύπωση έχουν όπως φαίνεται και οι αρχαιολόγοι που με επιστολή του Συλλόγου τους στηλιτεύουν την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το ΥΠΠΟ για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε το όλο θέμα.

Τα σπάνια ευρήματα του τύμβου Καστά χρησιμοποιούνται κατά περιόδους με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο: Ρωμαίοι κατακτητές χρησιμοποίησαν τεράστια κομμάτια μαρμάρου της περιβόλου του Τύμβου. Το ίδιο έκανε και το 1936 η Ούλεν (εταιρεία Ύδρευσης) για να τα χρησιμοποιήσει στην τεχνητή λίμνη Κερκίνη. 

 

Στελίνα Μαργαριτίδου

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr