Έχουμε γίνει ο περίγελος του πλανήτη

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Γελάει όλη η Ευρώπη με τη κατάσταση στην Ελλάδα και στο τραπεζικό της σύστημα. Το πρακτορείο ειδήσεων Blomberg ασχολείται σε άρθρο του με την προσπάθεια των δανειστών να βρεθούν τραπεζικά στελέχη για να στελεχώσουν τις ελληνικές τράπεζες, αλλά βλέπουν ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται γιατί, οι συνθήκες που επικρατούν κάνουν τα στελέχη αυτά, όχι μόνο να μην ενδιαφέρονται, αλλά να φεύγουν σαν κυνηγημένα αν σε κάποιο από αυτά προταθεί κάποια θέση στη διοίκηση ελληνικής τράπεζας.

Κατ’ αρχή, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μαστίζεται από έναν τεράστιο όγκο επισφαλών δανείων. Ένα πρόβλημα τεράστιο και δυσεπίλυτο αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο τα ελληνικά επισφαλή δάνεια ανέρχονται σε πάνω από 100 δις ευρώ τη στιγμή που τα επισφαλή δάνεια όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι 900 δις ευρώ. Και μιλάμε για χώρες μεγαλύτερες από την Ελλάδα, με καλύτερη και πιο σταθερή οικονομία από την ελληνική, με πιο ισχυρό τραπεζικό σύστημα από το ελληνικό και με περισσότερες και μεγαλύτερες τράπεζες από όσες έχει η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική κρίση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν κατρακυλήσει πάνω από 40% μέσα το 2016, ποσοστό διπλάσιο από αυτό των ευρωπαϊκών εταίρων τους. Το 2015, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είχε πρακτικά αφανιστεί, οδηγώντας τις τράπεζες σε αναζήτηση κεφαλαίων από επενδυτές και φορολογούμενους.

Αλλά και να πει κάποιο ξένο τραπεζικό στέλεχος ότι θα σκεφτεί να παρατήσει τη δουλειά και τη καριέρα του σε κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα ή σε κάποιο μεγάλο οικονομικό οίκο για έρθει να αναλάβει τη διοίκηση κάποιας ελληνικής τράπεζα, θα κοιτάξει βέβαια και το οικονομικό θέμα. Αλλά τα ξένα στελέχη γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι μισθοί της Ελλάδας, ακόμη και σ’ αυτό το επίπεδο, είναι πολύ χαμηλοί και είναι γνωστό ότι κανείς δεν δελεάζεται από χαμηλούς μισθούς. Πόσο μάλλον όταν παίρνει έναν πολύ υψηλότερο μισθό εκεί που ήδη βρίσκεται. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ανώτατο όριο για τους μισθούς στις ελληνικές τράπεζες είναι ίσο με τις αποδοχές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο οποίος ανέρχεται σε 7.342 ευρώ το μήνα. Ποσό που σ’ εμάς μπορεί να φαίνεται υψηλό, στις εποχές που ζούμε, αλλά για τα ξένα στελέχη είναι ψίχουλα.

Μετά βέβαια, υπάρχει και το ίδιο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτό. Οι ξένοι βλέπουν για παράδειγμα τη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Κάτι που ενισχύει τις ανησυχίες ότι και τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών μπορούν να μείνουν πολιτικά εκτεθειμένα, αντιμετωπίζοντας νομικές κυρώσεις σε ένα δυσλειτουργικό τοπίο και αβέβαιο τοπίο.

Πέραν αυτών όλων, υπάρχουν και οι όροι επιλογής τραπεζικών στελεχών που έχουν επιβληθεί από τους δανειστές με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Σύμφωνα με το αυτό, οποιοσδήποτε κατείχε πολιτικές θέσεις στο δημόσιο τομέα, είχε πολιτική δραστηριότητα συνδεδεμένη με κάποιο κόμμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια (όπως η επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη) δεν μπορούν να προσληφθούν από τις τράπεζες. Επίσης, όλοι οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια προϋπηρεσίας στο συμβούλιο διεθνούς τράπεζας που δεν έχει συμφέροντα στην ελληνική αγορά. «Αυτοί οι ειδικοί δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση, τα τελευταία 10 χρόνια, με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που σχετίζονται με την Ελλάδα» αναφέρεται στον νόμο, αποκλείοντας Έλληνες έτσι την πιθανότητα Ελλήνων τραπεζιτών στον προεδρικό θώκο των διοικητικών συμβουλίων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών, έχει βαλτώσει. Τα συμβούλια των τραπεζών θα έπρεπε να είχαν ανασυσταθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Αλλά προς το παρόν, η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ δεν έχει καταφέρει να αντικαταστήσει τον Άνθιμο Θωμόπουλο, ο οποίος είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση μετά από ασυμφωνία των μετόχων. Ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος, Γεώργιος Πουλόπουλος ανέφερε τον Αύγουστο ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας θα βρει αντικαταστάτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα έχει θέσει προθεσμία για αιτήσεις μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου. Στο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, που ψάχνει για πρόεδρο διοικητικού συμβουλίου, για επικεφαλής για την επιτροπή ελέγχου αλλά και για ανεξάρτητα μέλη για το διοικητικό συμβούλιο.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (που είναι μέτοχος στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ αλλά και στην Εθνική) παρέτεινε την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του, που είχε αρχικά τεθεί για τις 25 Αυγούστου.

Μετά από όλον αυτόν τον κυκεώνα προβλημάτων, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Ο μόνος λόγος για να πάει κάποιος σε αυτές τις θέσεις εργασίας είναι ο ηλιόλουστος καιρός στην Αθήνα».