ΕΕ προς Ρωσία: Αν δεν συνεργαστείτε για το Μπόινγκ έρχονται νέες κυρώσεις

Με νέες στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στους τομείς της τεχνολογίας και της άμυνας προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν η Μόσχα δεν συνεργαστεί στην έρευνα για την κατάρριψη του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.

«Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή θα λάβει εντολή να προετοιμάσει στοχευμένες κυρώσεις» δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς στο περιθώριο του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενώ ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι την απόφαση αυτή.

 

Σύμφωνα με μια άλλη πηγή, τα μέτρα που εξετάζονται, εκτός από τους τομείς της άμυνας και της υψηλής τεχνολογίας, μπορεί επίσης να αφορούν την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, τον περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων, τα λεγόμενα αγαθά διπλής χρήσης —στρατιωτικής και πολιτικής— και τον τομέα της ενέργειας, δηλαδή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

 

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν αυτά τα μέτρα εντάσσονται στις ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις της φάσης του λεγόμενου “τρίτου επιπέδου”, για την έγκριση των οποίων απαιτείται μια νέα σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ.

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται ότι θα δώσουν ένα περιθώριο μερικών ημερών στην Επιτροπή και στη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ ώστε να εξεταστούν οι προτάσεις αυτές.