Εφιάλτης η εφημερία στα νοσοκομεία – Προσλήψεις ανακοίνωσε ο Μ.Βορίδης

Την τραγική εικόνα που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία κατά τις εφημερίες τους καταγράφει σε έρευνα που δημοσιεύει τη Δευτέρα η εφημερίδα Τα Νέα.

 

Ατελείωτες ουρές, ράντζα, εκνευρισμός και απελπισία συνθέτουν τη σκληρή πραγματικότητα στα επείγοντα του ΕΣΥ τα χρόνια της κρίσης. Η εφημερίδα κατέγραψε εφιαλτικές σκηνές στα τέσσερα μεγαλύτερα νοσοκομεία: Στον Ερυθρό Σταυρό, τη Νίκαια, τον Ευαγγελισμό και το ΚΑΤ.

 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε ένα 24ωρο εφημερίας το νοσοκομείο της Νίκαιας δέχεται κατά μέσο όρο 1.600 ασθενείς και ο Ευαγγελισμός 1.400. 

 

Το πρόβλημα των ελλείψεων σε προσωπικό στα νοσοκομεία είναι εμφανές, ενώ γιατροί και νοσηλευτές έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα των φθηνών υλικών που παραγγέλνουν οι διοικήσεις, λόγω σφικτών προϋπολογισμών.

 

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς, μόνο το 15% έως 20% των περιστατικών φθάνουν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ από το σύνολο των περιστατικών μόνο το ένα τρίτο θα λάβει εισιτήριο για εισαγωγή. Οι υπόλοιποι θα έπρεπε να είχαν απευθυνθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη -αυτή που υπόσχεται το νέο σύστημα του ΠΕΔΥ.

 

Η υπερφόρτωση των νοσοκομείων κατά τις εφημερίες προκαλεί πολύωρη αναμονή για τους ασθενείς, εκνευρισμό και απελπισία. Αρκετοί είναι αυτοί που καταλήγουν σε ράντζα σε διαδρόμους, ενώ τραγικά είναι τα προβλήματα που προκαλούνται από ελλείψεις σε υποδομές, όπως οι τουαλέτες.

 

Κληθείς να σχολιάσει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι σχεδιάζει σειρά παρεμβάσεων για να βελτιωθεί η κατάσταση.

 

Ως πρώτο μέτρο προανήγγειλε την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των νοσοκομείων μέσω 2.800 προσλήψεων. Όπως είπε, αύριο, Τρίτη, θα ανακοινωθούν αναλυτικά 2.800 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ αυτών 200 θέσεις για το ΕΚΑΒ.

 

Αναλυτικότερα, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Υγείας ανέφερε: 

 

«Εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα προχωρούμε στην πρόσληψη 200 ατόμων στο ΕΚΑΒ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Εχουμε κάνει έναν προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για το 2014 που αφορά την κάλυψη 2.800 κενών οργανικών θέσεων και 150 οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού για τις μονάδες ψυχικής υγείας. Από αυτές, 700 θέσεις θα είναι νοσηλευτών, 200 πληρωμάτων ασθενοφόρου, 80 θέσεις φαρμακοποιών, 118 λοιπού νοσηλευτικού προσωπικού, 370 θέσεις ειδικευμένων γιατρών του κλάδου ΕΣΥ, για τους οποίους εκκρεμεί ήδη διαδικασία διορισμού… Επομένως υπάρχει ένας προγραμματισμός προσλήψεων που πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ανακουφιστικά. Είναι μια διαδικασία που ξεκινά άμεσα».

 

Αναφερόμενος εξάλλου στις δηλώσεις του για ανακατανομή των πόρων του προϋπολογισμού υπέρ του τομέα της Υγείας, που προκάλεσαν αντιδράσεις, ο Μάκης Βοριδης επέμεινε, σημειώνοντας ότι διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο των πόρων, από τον προϋπολογισμό του 2015, με διαφορετική κατανομή μεταξύ των υπουργείων, καθώς οι δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης.

 

«Μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια που έχουμε θα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους τους εμπλεκομένους. Τα δημοσιονομικά πλαίσια είναι λίγο ως πολύ δεδομένα. Μιλώ για το 2014. Θα συζητήσουμε για τον προϋπολογισμό του 2015. Αλλά, κακά τα ψέματα, και αυτός δεν πρόκειται να είναι ένας προϋπολογισμός που θα μας επιστρέψει στο 2008. Μπορεί να είναι κάπως καλύτερος, αλλά μέσα σε περιοριστικά μέτρα θα λειτουργούμε από εδώ και πέρα. Μπορεί κάποιος να μένει σε μια στείρα κριτική και να λέει μονίμως ότι τα λεφτά δεν είναι αρκετά. Επειδή τα λεφτά θα είναι λίγο ως πολύ αυτά που θα είναι…» είπε.