“Έφυγε” ο Στυλιανός Παττακός σε ηλικία 104 ετών

pattakos-stylianospattakos-stilianos

Πέθανε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 στις 11:00 το πρωί, από εγκεφαλικό στον ύπνο του, ο στρατιωτικός, πολιτικός και συγγραφέας Στυλιανός Παττακός, πλήρης ημερών σε ηλικία 104 ετών.

Ο Στυλιανός Παττακός γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1912 στο χωριό Αγία Παρασκευή του νομού Ρεθύμνου. Το 1930 κατετάγη εθελοντής με βαθμό Δεκανέα στο 4ο Σύνταγμα Ιππικού Θεσσαλονίκης. Το Σεπτέμβριο του 1934 εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων από την οποία απεφoίτησε το 1937 με το βαθμό του Ανθυπίλαρχου. Τον Αύγουστο του 1940 προήχθη στο βαθμό του Υπίλαρχου.

Πολέμησε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, στο Αλβανικό Μέτωπο ως διοικητής Ίλης Πολυβόλων της 2ης Ομάδος Αναγνωρίσεως της 2ης Μεραρχίας Πεζικού. Πήρε μέρος και στο πόλεμο εναντίων των Γερμανών ως διοικητής του 5ου Λόχου Πεζικού του 11ου Συντάγματος της Τρίπολης.

Κατά την περίοδο της Κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος της ομάδας “Όμηρος”. Στα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο πολέμησε στις τάξεις του Εθνικού Στρατού εναντίων των Κομμουνιστών, ως διοικητής της Ίλης Αρμάτων “Κένταυρος”.

Για την πολεμική του δράση εναντίων Ιταλών, Γερμανών και Κομμουνιστών παρασημοφορήθηκε από το ελληνικό κράτος με 3 Αριστεία Ανδρείας, 7 Πολεμικούς Σταυρούς και 2 Μετάλλια Εξαίρετων Πράξεων.

Την 21η Απριλίου 1967 όντας Ταξίαρχος ηγήθηκε πραξικοπήματος μαζί με τους Συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο και ο Στρατός ανέλαβε την εξουσία. Ο Παττακός συμμετείχε στην Κυβέρνηση Κόλλια, ως υπουργός Εσωτερικών και στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου ως Αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών. Παραιτείται από το αξίωμα του υπουργού στις 24 Αυγούστου 1971 και επιστρέφει στο υπουργείο Εσωτερικών στις 10 Μαϊου 1973, αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο. Στις 8 Οκτωβρίου 1973 παραιτείται, καθώς αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Σπύρος Μαρκεζίνης σε μία προσπάθεια πολιτικοποίησης του καθεστώτος. Αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Υποστρατήγου.

Ένα χρόνο μετά την παραίτησή του, στις 23 Οκτωβρίου 1974 συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στην Κέα. Τρεις μήνες αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου 1975 προφυλακίζεται και στις 23 Αυγούστου καταδικάστηκε αρχικά εις θάνατον και αργότερα σε ισόβια κάθειρξη ως ένοχος της κατάλυσης του πολιτεύματος στις 21 Απριλίου 1967.

Τελικά, αποφυλακίζεται μετά από 15 χρόνια στις 28 Σεπτεμβρίου 1990 (επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη). Έκτοτε ζει ήσυχα στην Αθήνα ασχολούμενος με τη συγγραφή βιβλίων. Έχει γράψει 11 βιβλία: 21η Απριλίου 1967, Οδυσσεύς Αγγελής ο Στρατηγός των Στρατηγών, Ημέραι και Έργα (21η Απριλίου 1967 – 8η Οκτωβρίου 1973), Οδοιπορικόν ενός στρατιώτου 90 ετών, Δυστυχώς Ενικήσαμεν – Αυτά δια την Ιστορίαν, Δυστυχώς ενικήσαμεν – Όσα αληθή όσα δίκαια, Κάιν Διατί; Κομμουνιστοσυμμοριτοπόλεμος 1941 – 1949, Διαξιφισμοί δια την τιμήν και την αλήθειαν, Εις τας επάλξεις, Γενναίοι ως Έλληνες, Το τελευταίον Σάλπισμα.

Στο τελευταίο του βιβλίο με τον σημαδιακό τίτλο “Το Τελευταίο Σάλπισμα”, γράφει ο Παττακός: “Το γήρας έκαμψε την δύναμιν της χειρός μου η οποία αρνείται πλέον να βαστάζει τρέμουσα και αυτήν την πένναν ακόμη, εσυρρίκνωσε τον ατίθασον εγκέφαλον μου, παρέδωσεν προδοτικώς τους οφθαλμούς μου εις την ομίχλην και τελικώς το σκότος, την μνήμην μου την καταδίκασε το βαθύ γήρας εις απώλειαν γεγονότων, προσώπων, καταστάσεων… Τι άφηκε άθικτον το γήρας, αμάραντον και σφριγηλόν; Μόνον την πίστην μου εις τον Έναν Μεγαλοδύναμον Θεόν και την λατρείαν μου εις την υπέλαμπρον αγίαν πατρίδαν μας την Ελλάδαν δεν εδυνήθη να ερειπώση εις το πέρασμα του ο πανδαμάτωρ χρόνος”.

https://www.youtube.com/watch?v=9ACFa6pOW84

 

https://www.youtube.com/watch?v=BowBs4_8MOE

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=igd8JG4oGwY