Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ έφθασε στη Βαγδάτη για συνομιλίες με Αμερικανούς διοικητές, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων για την κλιμάκωση της εκστρατείας καταπολέμησης των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που ελέγχει μέρος του Ιράκ.

Ο κ. Κάρτερ που επισκέφτηκε την Τρίτη την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, στο νότο, απ’ όπου απογειώνονται τα αμερικανικά αεροσκάφη που βομβαρδίζουν τους τζιχαντιστές, θα παραμείνει μερικές ώρες στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της ιρακινής κυβέρνησης και του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του Ι.Κ..

Η σκληροπυρηνική σουνιτική οργάνωση έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στη Συρία και το Ιράκ.

Το ταξίδι του κ. Κάρτερ πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων των αμερικανικών κινήσεων για κλιμάκωση της στρατιωτικής εκστρατείας των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις σε χώρες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με 130 νεκρούς στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.
Τον μήνα αυτό, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια για την ανάπτυξη επίλεκτων αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στο Ιράκ για να πραγματοποιήσουν επιδρομές κατά του Ι.Κ. στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία. Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι στρατιωτικές προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Ι.Κ. κλιμακώνονται, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ταχύτερη πρόοδος στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών.