Εφορία: Υποβλήθηκαν μόλις 500 χιλ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6 εκατ.

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Με αργούς ρυθμούς προχωράει η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, εξέλιξη που αποδίδεται και στην αποχή των λογιστών που αντιδρούν για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Από τις 5 Απριλίου που άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet μέχρι και χθες το πρωί είχαν υποβληθεί 500.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6 εκατομμυρίων δηλώσεων που αναμένεται να δεχθεί φέτος το Taxisnet.

Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα μόνο το 8,3% των φορολογούμενων έσπευσε να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης διαμηνύει ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου. Όπως είπε, παράταση θα δοθεί μόνο για όποια μέρα υπάρχει πρόβλημα στο Taxis.

Από τις δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, το 54% ή 270.000 είναι μηδενικές, 100.000 είναι πιστωτικές, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους, ενώ οι υπόλοιπες 130.000 είναι χρεωστικές, με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015.

Ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας χθες στο «Πρακτορείο 104,9 FM» αφού απηύθυνε έκκληση στους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν έγκαιρα την εκκρεμότητα υποβολής της δήλωσής τους υπενθύμισε ότι για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα ισχύσει η πληρωμή σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιούλιο. Ωστόσο ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει διάταξη για την πληρωμή του φόρου και σε μηνιαίες δόσεις, έως και τον Δεκέμβριο του 2016. «Αν κάποιος καταθέσει τώρα τη δήλωση και γίνει εκκαθάριση μέσα στον Μάιο, θα μπορεί από τον Ιούνιο να χρησιμοποιήσει αυτό το μέτρο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Εξόφληση
Μέχρι πάντως να κατατεθεί στη Βουλή η νέα διάταξη για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε έως επτά μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο, το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την εξόφληση του φόρου σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις (τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου) δεν αλλάζει.

Με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015 σε σχέση με το φόρο που πλήρωσαν πέρυσι. Ειδικότερα, «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά θα δουν:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες. Βρίσκονται αντιμέτωποι με την πληρωμή αυξημένης προκαταβολής φόρου εισοδήματος. Συγκεκριμένα η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%, ενώ για τα εισοδήματα του 2016 (δηλώσεις 2017) εκτοξεύεται στο 100%. Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με «μπλοκάκια».
  • Αγρότες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν φέτος με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνεται από το 55% στο 75%.
  • Φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν κατάφεραν να εισπράξουν ενοίκια από τον ενοικιαστή τους κατά τη διάρκεια του 2015. Τα ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει να δηλωθούν φέτος σε ξεχωριστό κωδικό στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Όμως για να μην φορολογηθούν θα πρέπει να πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Θα πρέπει δηλαδή έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης, να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).

Πηγή: Ημερησία