Αίγυπτος: Ποινές φυλάκισης 2 έως 5 ετών σε 152 διαδηλωτές

ΦΩΤΟ: REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY/ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε ποινές φυλάκισης 2 έως 5 ετών ο καθένας καταδικάστηκαν χθες 152 διαδηλωτές οι οποίοι είχαν πάρει μέρος σε μια κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης της Αιγύπτου να παραδώσει στη Σαουδική Αραβία δυο νησιά υπό αιγυπτιακό έλεγχο στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως ανέφεραν πηγές στην αιγυπτιακή δικαιοσύνη.

Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στο κέντρο του Καΐρου την 25η Απριλίου για να καταστείλουν τη διαδήλωση εναντίον της απόφασης του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να παραδώσει στο Ριάντ τα νησιά Τιράν και Σανάφιρ. Πάνω από 200 άνθρωποι δικάζονται για τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Σύμφωνα με τις δικαστικές πηγές και την κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, σε 101 επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης πέντε ετών και σε 51 ποινές φυλάκισης δύο ετών. Και οι 152 καταδικάστηκαν διότι παραβίασαν έναν νόμο που απαγορεύει κάθε διαδήλωση εάν δεν έχει ενημερωθεί εκ των προτέρων και δεν έχει δώσει την απαραίτητη έγκριση το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου.

Οι εισαγγελικές αρχές δεν εξέδωσαν καμιά επίσημη ανακοίνωση για τις ετυμηγορίες.

Σαουδάραβες και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως τα επίμαχα νησιά ανήκαν στο σουνιτικό βασίλειο και βρίσκονταν υπό αιγυπτιακό έλεγχο μόνο διότι το Ριάντ είχε ζητήσει από το Κάιρο να τα προστατεύσει το 1950.

Σε παρόμοιες κινητοποιήσεις, την 15η Απριλίου, χιλιάδες άνθρωποι είχαν καλέσει να «πέσει το καθεστώς», κατά το σύνθημα της εξέγερσης του 2011, η οποία είχε θέσει τέλος στην 30ετή διακυβέρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ και έφερε για λίγο καιρό τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην εξουσία. Πάνω από 100 άνθρωποι είχαν συλληφθεί σε εκείνη τη διαδήλωση, είχαν δηλώσει στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας τότε. Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους ασκηθούν διώξεις, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr