Εγκαινίαστηκε το νέο αμαξοστάσιο του δήμου Θεσσαλονίκης

Την επίλυση του χρόνιου προβλήματος αναζήτησης οργανωμένου χώρου που θα καλύψει πλήρως τις λειτουργικές ανάγκες  διαχείρισης και στάθμευσης του στόλου των δημοτικών οχημάτων, σηματοδοτεί η λειτουργία του νέου αμαξοστάσιου του Δήμου Θεσσαλονίκης που εγκαινίασαν σήμερα, Τέταρτη 7 Μαΐου 2014  ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.

 

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου θέσαμε ως προτεραιότητα τα ζητήματα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης γιατί θεωρούμε ότι αποτελούν παράγοντα ποιότητας και πολιτισμού για τις συνθήκες ζωής μιας πόλης, στοιχείο βάσει του οποίου οι πολίτες αξιολογούν τη διοίκηση της, ενώ καθορίζουν και το πόσο φιλική είναι μια πόλη προς το περιβάλλον» τόνισε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του Δήμου διότι εργάζονται με συνέπεια σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και πρόσθεσε: «Το έργο σας είναι σημαντικό, διότι καθαριότητα χωρίς εργαζόμενους δεν μπορεί να υπάρξει όσο και να εμπλουτίσουμε το στόλο των δημοτικών οχημάτων, όσα καινούργια μηχανήματα κι αν προμηθευτούμε. Για να παραμείνει όμως η Θεσσαλονίκη καθαρή, χρειάζεται να συμμετέχουν και οι πολίτες στην προσπάθεια. Για το λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε την εκτεταμένη εκστρατεία για την ενημέρωση του κόσμου, αλλά θα επιβάλλουμε και αυστηρά πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον και την πόλη συστηματικά».

«Με τη λειτουργία του νέου αμαξοστασίου ικανοποιείται ένα αίτημα πολλών ετών, καθώς μπαίνει τάξη στην καθαριότητα, οργανώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες με ορθολογικό τρόπο, εξασφαλίζουμε σύγχρονες εγκαταστάσεις και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους και εξοικονομούνται πόροι σε όλα τα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε τρία χρόνια, μόνο από τα πετρελαιοειδή, εξοικονομήθηκαν για τον Δήμο 650.000 Ευρώ και υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον 1 εκ. Ευρώ το χρόνο είναι το άμεσο όφελος που έχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης από την οικονομία κλίμακας που επιτυγχάνουμε» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας  Θανάσης Παππάς.

 

Σημείωσε ότι σε όλα τα οχήματα καθαριότητας θα τοποθετηθεί συσκευή GPS προκειμένου να γνωρίζει το κέντρο που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή, ενώ θα γίνει αναθεώρηση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες ανάλογα με τον κυκλοφοριακό φόρτο της κάθε περιοχής.

Παρουσιάζοντας τα νέα οχήματα και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, ο Θανάσης Παππάς ανέφερε ότι στο στόλο οχημάτων του Δήμου προστέθηκαν επτά νέοι τράκτορες Euro 5 συνολικού κόστους 3,5 εκ. Ευρώ και 35 νέα κοντέϊνερ αποκομιδής απορριμμάτων. Επίσης σημείωσε ότι αναμένεται η προμήθεια της τέταρτης πρέσας (κόστους έργου 3,6 εκ ευρώ) που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και θα βοηθήσει στην περιβαλλοντική εξυγίανση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).     

Επιπλέον σε εξέλιξη βρίσκεται η προμήθεια 150 νέων οχημάτων όλων των τύπων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που γίνεται μέσω ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης του ΣΜΑ, προϋπολογισμού δαπάνης 15,384 εκ Ευρώ. Η προμήθεια 28 εξ αυτών έχει ήδη εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αφορά αναρροφητικά σάρωθρα, υδροφόρα, γερανοφόρα οχήματα και φορτηγά.

 

Το νέο Αμαξοστάσιο βρίσκεται στην περιοχή Πατριαρχικό Πυλαίας (πρώην Λαβιφάρμ), στην οδό Χάλκης 25 και Λαέρτου (πλησίον Philippos business center) και εκτείνεται σε έκταση 18 στρ., ενώ διαθέτει 1400m2 κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες φιλοξενούν τις διοικητικές υπηρεσίες διαχείρισης και κίνησης οχημάτων. Επίσης περιλαμβάνει αίθουσα ανάπαυσης για το προσωπικό με χώρους υγιεινής, ενώ υπάρχει και χώρος 800m2 για την αποθήκευση υλικών.

Για τη λειτουργία του αμαξοστασίου έχει διαμορφωθεί φυλασσόμενος χώρος  12 στρ, όπου σταθμεύουν όλα τα οχήματα μετά την ολοκλήρωση του δρομολογίου και την επιθεώρησή τους.

Το αμαξοστάσιο θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο τμήμα του στόλου των 400 οχημάτων, ενώ στις ίδιες εγκαταστάσεις εξυπηρετούνται οι διαδικασίες έναρξης και λήξης των δρομολογίων με τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ελέγχων των οχημάτων πριν και μετά την χρήση τους. Οι εργασίες αναβάθμισης του χώρου θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα με την  δενδροφύτευση  της περιμέτρου του νέου αμαξοστασίου και με την ανακατασκευή της περίφραξης.