«Εγκληματικές οι ευθύνες για την καταστροφή του Σέιχ-Σου…»

Τις τραγικές ευθύνες των κρατικών φορέων και Υπηρεσιών για τη ραγδαίως εξελισσόμενη καταστροφή του δάσους του Σέιχ-Σου από το έντομο του φλοιοφάγου, ενώ αυτή θα μπορούσε να είχε περιορισθεί και να αντιμετωπισθεί από την εμφάνισή της ακόμη και το 2016 εάν δρούσαν άμεσα επιδεικνύοντας τα απαιτούμενα αντανακλαστικά, ανέδειξε σήμερα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ζητώντας ταυτόχρονα αυτές να αποδοθούν από τη Δικαιοσύνη, η οποία έχει ήδη παρέμβει.

Με φόντο την καταστροφή δεκάδων χιλιάδων πεύκων και τον κίνδυνο της ταχείας εξάπλωσης του εντόμου-φονιά, ο Σίμος Δανιηλίδης απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση σε δραματικούς τόνους για την έγκριση μεγάλου κονδυλίου από την κυβέρνηση για την ενίσχυση των συνεργείων υλοτόμησης, καθώς «οι 50.000 ευρώ δεν αρκούν ούτε για μια εβδομάδα».  Την αγωνία του δημάρχου ενίσχυσαν και ο πρόεδρος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Θεοχάρης Ζάγκας και ο δικηγόρος Ευάγγελος Μπόστας, ο οποίος υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά, καταθέτοντας τις δικές τους θέσεις τόσο για τη σωτηρία του δάσους «με το βλέμμα στο αύριο και την επόμενη ημέρα», όσο και για τις ποινικές ευθύνες που έχουν στελέχη των κρατικών φορέων και Υπηρεσιών.

«Όπως προκύπτει από επίσημες ανακοινώσεις, το φαινόμενο ήταν γνωστό στο Δασαρχείο ακόμη και από το 2016, αλλά δυστυχώς, εξαιτίας εγκληματικής αδιαφορίας και ολιγωρίας φθάσαμε στο σημείο θα θρηνούμε για ένα κομμάτι δάσους που με θυσίες σώσαμε από την καταστροφική πυρκαγιά του 1997. Και για την καταστροφή αυτή υπάρχουν ευθύνες και πολιτικές και ποινικές και πειθαρχικές, και οι οποίες πιστεύουμε ότι με την έρευνα της Δικαιοσύνης, που ήδη έχει επέμβει, θα αποκαλυφθούν και θα αποδοθούν, όπως πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει και υποδειγματική τιμωρία για αυτή την καταστροφή του περιβάλλοντος, ώστε να μην τολμήσει κανείς στο μέλλον να επιδείξει παρόμοια ολιγωρία για ένα ζωτικής σημασίας δημόσιο κοινωνικό αγαθό όπως είναι το δάσος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι «τα λάθη του Δασαρχείου θα μας οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή». Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τετάρτη ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών θα καταθέσει ως μάρτυρας στο πλαίσιο της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που παρήγγειλε η εισαγγελέας  Πλημμελειοδικών Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου, κατόπιν της μηνυτήριας αναφοράς του δικηγόρου Ευάγγελου Μπόστα.

«Είναι ψίχουλα…»

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου και του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, υπογράμμισε ότι «αυτή έγινε αναγκαστικά μετά με την έκταση που πήρε η δημόσια κατακραυγή, και πάλι προς λάθος κατεύθυνση» και ότι «το ποσό των 50.000 ευρώ είναι ψίχουλα απέναντι σε αυτά που απαιτούνται για την άμεση και ολοκληρωτική παρέμβαση στο δάσος, και μάλιστα όταν πολύ μεγάλα κονδύλια του Πράσινου Ταμείου οδηγούνται προς άλλες κατευθύνσεις».

«Η δύναμη των συνεργείων υλοτόμησης, όπως και ο εξοπλισμός τους είναι πολύ μικρή και ούτε στο ελάχιστο μπορεί κανείς να εγγυηθεί για ταχεία εκκαθάριση του δάσους από τα αποξηραμένα δένδρα. Αμφιβάλλουμε εάν έως και τον Αύγουστο, σ’ αυτή την έκταση των 3.500 στρεμμάτων, που είναι διασπαρμένα τα δεκάδες χιλιάδες νεκρά πεύκα, θα έχει μείνει όρθιο έστω ένα από τα μη προσβεβλημένα σήμερα από το έντομο-φονιά», είπε ο Σίμος Δανιηλίδης, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για δυναμική ενίσχυση των συνεργείων «ακόμη και με υλοτόμους άλλων και εκτός Θεσσαλονίκης συνεταιρισμών». Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει τα προϊόντα της υλοτόμησης να απομακρύνονται άμεσα από το δάσος καθώς «αυτά, αποξηραμένα όπως είναι, αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες έτοιμες να εκραγούν σε περίπτωση πυρκαγιάς».

Έμφαση, όμως, ο Σίμος Δανιηλίδης έδωσε και στην επόμενη ημέρα της καταστροφής, καθώς –όπως είπε- πρέπει να υπάρξει ένα συνδυασμένο σχέδιο παρέμβασης τόσο για την αναδάσωση με τις φυτεύσεις πλατύφυλλων δένδρων όσο και την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων μετά την υλοτόμηση των χιλιάδων δένδρων που μετατρέπεται πλέον το δάσος σε «κρανίου τόπο».

«Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα του δάσους άνοιξε με τον χειρότερο τρόπο. Το Δασαρχείο πρέπει να εμπιστευθεί την επιστημονική κοινότητα για μια ολοκληρωμένη και σοβαρή μελέτη για τις φυτεύσεις των νέων δένδρων. Άμεσα, ωστόσο, πρέπει να προχωρήσουν σε μελέτη αντιπλημμυρικών έργων που θα προστατεύσουν την πόλη από άλλους κινδύνους σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η ανάληψη δράσης είναι μονόδρομος»

«Βιώνουμε μία πραγματικά δύσκολη κατάσταση σήμερα στο δάσος. Δεν θα έπρεπε να καθυστερήσουμε τόσο, αλλά έπρεπε να έχουμε πιο αυτόματα αντανακλαστικά, και να μην την υποτιμάμε, πόσο μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς ότι αν δεν υπήρχαν το Σέιχ Σου και ο Θερμαϊκός Κόλπος, η Θεσσαλονίκη θα ήταν μία αβίωτη πόλη στην κυριολεξία», επισήμανε ο πρόεδρος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, κ. Θεοχάρης Ζάγκας.

«Δυστυχώς», όπως είπε, «διαπιστωμένα και με αποδείξεις, η προσβολή αυτή εμφανίστηκε το 2017, ενδεχομένως και το 2016, και ενώ θα έπρεπε άμεσα να φροντίσουμε να την περιορίσουμε, φτάσαμε σήμερα και πάλι να καθυστερούμε. Θα πρέπει να κινηθούμε πιο δραστικά, να απομακρύνουμε όλα τα νεκρά δέντρα και όλα τα προσβεβλημένα και στη συνέχεια να παρακολουθούμε την εξέλιξη του δάσους έτσι ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Εάν με συνέπεια εφαρμόσουμε όσα πρέπει, υπολογίζουμε ότι σε 2-3 χρόνια το πρόβλημα θα έχει αντιμετωπιστεί.

«Με τέτοια φαινόμενα το οικοσύστημα μάς δείχνει με δραματικό τρόπο τις δικές μας παραλείψεις. Το δάσος αυτό θα πρέπει να έχει την συστηματική φροντίδα των αρμόδιων δασολόγων, θα πρέπει να καλλιεργείται, να αραιώσει, να έχουμε υγιή και εύρωστα άτομα», ανέφερε ο κ.Ζάγκας τονίζοντας ότι «ανάληψη δράσης είναι μονόδρομος». «Επειδή, όμως, οι εκτάσεις προσβολής είναι πολύ μεγάλες σε κάποιες περιπτώσεις, εκεί θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε το δάσος του αύριο, δηλαδή θα πρέπει να επιλέξουμε τα κατάλληλα είδη και σχεδιασμένα να αρχίσουμε να φυτεύουμε, έτσι ώστε αντί να κλαίμε για την καταστροφή, να χειροκροτούμε τα δάση του αύριο και των μελλοντικών γενεών, με μεγάλη συμμετοχή πλατύφυλλων ειδών που ταιριάζουν απόλυτα στις οικολογικές συνθήκες του Σέιχ Σου», υπογράμμισε ο καθηγητής του ΑΠΘ αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα της καταστροφής από τον βλαστοφάγο.

«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

«Είμαι πολύ απαισιόδοξος. Υπέβαλα τη μηνυτήρια αναφορά γιατί ένιωσα μία υποχρέωση στις προηγούμενες γενιές που δούλεψαν με πολύ αντίξοες συνθήκες για να μας δώσουν κάτι, και από την ευθύνη που νιώθω ότι έχω για τις επόμενες γενιές», ανέφερε ο δικηγόρος Ευάγγελος Μπόστας, ο οποίος είναι δημότης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Όπως τόνισε, «δεν μπορεί το Δασαρχείο και ο κάθε -άρχης, Περιφερειάρχης, κ.τ.λ., να επικαλούνται έλλειψη κονδυλίων. Όταν αναλαμβάνεις μία τέτοια θέση και υπάρχουν τέτοια ζητήματα, δεν εφησυχάζεις, ‘‘δεν κοιμάσαι’’ που λέει ο λόγος, χτυπάς συνέχεια πόρτες. Ζούμε σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν δρούμε αναλόγως. Αν είχαμε φωτιά, θα γινόταν επιστράτευση. Έχουμε μία έκτακτη κατάσταση και δεν βλέπω καμία Περιφέρεια να έχει δρομολογήσει μία συγκέντρωση των όμορων δήμων, των πανεπιστημιακών, του Δασαρχείου, του στρατού, να δούμε πως μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας».

Σχετικά με την υλοτόμηση που γίνεται στο δάσος επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν υλοτόμοι στο νομό Θεσσαλονίκης και τα κλαδιά θα μείνουν εκεί και αυτή τη στιγμή γίνεται απλώς μία αισθητική επέμβαση στο δάσος, με κακό και αργό τρόπο. Άρα ουσιαστικά δεν κάνουμε τίποτα». «Η αμέλεια, η αδιαφορία και οι λάθος κινήσεις συνεχίζονται και αυτό είναι το αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, και το τί έγινε και το τι γίνεται» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.