Εικόνα διάλυσης στην ΕΡΤ: Η προηγούμενη διοίκηση δεν άφησε φράγκο για πρόγραμμα, είπε ο Ζούλας

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει η δημόσια τηλεόραση που παραλαμβάνει το δίδυμο Ζούλας και Γαμπρίτσιος, μετά την έγκριση του διορισμού τους ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, αντίστοιχα, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Στην επιτροπή μπορεί το θέμα που απασχόλησε τους βουλευτές να ήταν το αν η ΕΡΤ θα αποκτήσει την ανεξαρτησία από την κυβέρνηση που υποσχέθηκε ο Κωνσταντίνος Ζούλας, αλλά η ουσία ήταν στα οικονομικά. Οικονομικά που δεν φάνηκαν να απασχολούν τους βουλευτές, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ.

Ισως όχι άδικα, αφού οι κ. Γαμπρίτσιος και Ζούλας παραλαμβάνουν από την προηγούμενη διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ, ένα «μαγαζί» – όπως είναι ο συνηθισμένος όρος στην δημοσιογραφική πιάτσα, για τα κανάλια και τις εφημερίδες- με το «ταμείο στο μείον» στην κυριολεξία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν από τις εκλογές, η προηγούμενη διοίκηση αιτήθηκε επειγόντως μια έκτακτη επιχορήγηση της ΕΡΤ της τάξης των 7 εκατομμυρίων ευρώ, που όμως δεν πήρε τυπική έγκριση, με αποτέλεσμα τώρα, τα μόνα χρήματα που μπορούν να διατεθούν έως το τέλος του χρόνου για το πρόγραμμα της ΕΡΤ, να είναι σχεδόν τα 2,5 εκ. ευρώ που αποδεσμεύτηκαν από τα δικαιώματα του ΠΑΟ και του ΑΡΗ, που μετακόμισαν στην Nova. Ποσό που θεωρείται αστείο για όποιον έχει γνώση τι κόστος έχει ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα. Τα ποσά που έδωσε στην επιτροπή ο κ. Ζούλας δεν αφήνουν αμφιβολίες για το πως διαμορφώνεται το τοπίο στην ΕΡΤ.

«Η ΕΡΤ, είπε, έχει να δώσει 63 εκ. ευρώ σε μισθοδοσία, 20 εκ. ευρώ σε ΦΠΑ, 35 εκ. ευρώ σε λειτουργικά έξοδα και άλλα 42 εκ. ευρώ για επενδύσεις σε πρόγραμμα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό, εκ των οποίων η προηγούμενη κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 35 εκ. ευρώ για το αθλητικό πρόγραμμα. Αρα η ΕΡΤ για την επόμενη χρόνια έχει διαθέσιμα 2-3 εκ. ευρώ για επενδύσεις κι άλλα 2-3 εκ. ευρώ για να παράξει πρόγραμμα σε 5 τηλεοπτικούς σταθμούς και 5 ραδιοφωνικούς σταθμούς».

Πακτωλός χρημάτων στο ποδόσφαιρο
Το μεγάλο πρόβλημα της ΕΡΤ είναι φυσικά η επιλογή της προηγούμενη κυβέρνησης, να υποσχεθεί να διαθέσει έναν πακτωλό χρημάτων στις ομάδες ποδοσφαίρου πρώτης και δεύτερης εθνικής, αλλά και σε άλλα αθλητικά προγράμματα, με αποτέλεσμα να στραγγίξει τα οικονομικά της δημόσιας τηλεόρασης. Παρά τις δραματικές οικονομίες που έκανε η νέα κυβέρνηση στα τηλεοπτικά συμβόλαια, το κόστος παραμένει πολύ υψηλό.

Οπως σημείωναν συνεργάτες του Κωνσταντίνου Ζούλα, υπό τις παρούσες συνθήκες, και με όλες τις ζώνες της ΕΡΤ «στον αέρα», μόνο εσωτερικές παραγωγές μπορούν να γίνουν. Γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν συνεργασίες με δημοσιογράφους έξω από την ΕΡΤ, ούτε να φτιαχτεί νέο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα η δημόσια τηλεόραση να μπορεί να δείξει για το άμεσο μέλλον, μόνο επαναλήψεις.

Εσωτερικές παραγωγές σημαίνει αξιοποίηση του δημοσιογραφικού δυναμικού της ΕΡΤ, που παρουσιάζει άλλα προβλήματα. Όπως δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Κωνσταντίνος Ζουλας, από το προσωπικό των 2.200 υπαλλήλων της ΕΡΤ μόνο 170 είναι κάτω των 40 ετών, ενώ λείπουν κρίσιμες ειδικότητες, όπως μοντέρ. Και φυσικά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για προσλήψεις, όταν με τηλεθέαση κοντά στο μηδέν, το προσωπικό της ΕΡΤ είναι 4-5 φορές πάνω από το προσωπικό των μεγάλων καναλιών. Όπως αναφέρουν οι κακές γλώσσες, στο Ραδιομέγαρο στην ΕΡΤ δεν υπάρχει καν νυχτερινός συντάκτης, αφού κανείς δεν δέχεται να δουλέψει νύχτα, και οι συνδικαλιστικές αγκυλώσεις δεν επιτρέπουν να βρεθεί λύση.

Η Ακριβοπούλου δεν ήταν κομματικό στέλεχος
Η τραγική κατάσταση με τα οικονομικά της ΕΡΤ δεν φάνηκε πάντως να απασχολεί τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης. Που επέμειναν να υπερασπίζονται την ΕΡΤ έτσι όπως εμφανιζόταν στους δέκτες μας τους τελευταίους μήνες. Ο βουλευτής Λάππας για παράδειγμα επέμεινε ότι κανείς από τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ δεν ήταν κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και να θέτουν ερωτήματα για την ανεξαρτησία του Κωνσταντίνου Ζούλα.

«Θα ρωτήσετε πως είναι δυνατόν να γίνει αμερόληπτη η ΕΡΤ, απάντησε ο κ. Ζούλας, με πρόεδρο έναν δημοσιογράφο που μέχρι πρότινος είχε την ευθύνη του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Η απάντηση βρίσκεται στην δημοσιογραφική μου πορεία των 30 ετών, που δεν θα δεχόμουν να την διακυβεύσω, αν δεν είχα τη ρητή εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού να αποκτήσει η ΕΡΤ τον ρόλο της, για να γίνει ποιοτική και αντικειμενική.»

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μίλησε για παραγωγή fake news από τη Νέα Δημοκρατία, για καρτέλ ενημέρωσης και για δολοφονία χαρακτήρων. Ενώ πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει το στίγμα του μαύρου στην ΕΡΤ. Και απευθυνόμενος στον κ. Ζούλα σημείωσε: «Είμαι σίγουρος ότι αρκετά πράγματα αν περνούσαν από το χέρι σας θα τα είχατε αποτρέψει η τα αποτρέψετε. Για άλλα πράγματα ήσασταν εναρμονισμένος».

Τελικά ο κ. Ζούλας υπερψηφίστηκε από την ΝΔ , ενώ παρών ψήφισαν το ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ 25. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.



Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/manolis-kapsis