Εικοσιτετράωρη επιτήρηση των πανεπιστημίων της Αθήνας

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οσάκις ενημερώνονται από τις αρμόδιες Πρυτανικές Αρχές για συμπεριφορές ατόμων ή ομάδων προσώπων που συγκροτούν την αντικειμενική υπόσταση αξιόποινης πράξης, εκδηλώνουν, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, κάθε επιβαλλόμενη αστυνομική και δικονομική ενέργεια, ενημερώνοντας ταυτόχρονα αρμόδιο λειτουργό της οικείας Εισαγγελικής Αρχής, υπό τις κατευθύνσεις και εντολές του οποίου ενεργούν περαιτέρω. Στο πλαίσιο αυτό και ανάλογα με τα ειδικότερα στοιχεία που συγκροτούν το νομικό και πραγματικό καθεστώς κάθε υπόθεσης ενεργεί και το προσωπικό των αρμοδίων αστυνομικών Υπηρεσιών.

Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ των άλλων σε γραπτή του απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Ιωάννης Πανούσης μετά από ερώτηση την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής Φ. Γραίκος για βανδαλισμούς εντός πανεπιστημιακών χώρων και τον καταλογισμό ζημιών.

Ο κ. Πανούσης αναφέρει ότι σε περίπτωση δε που υπάρχει άμεσος κίνδυνος από την καθυστέρηση ή πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλουν να επεμβαίνουν, έστω και χωρίς παραγγελία του εισαγγελέα, για τη βεβαίωση του εγκλήματος, τη συλλογή των αποδείξεων και πειστηρίων και τη σύλληψη των δραστών, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στα άρθρα 242 και 243 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Στην περίπτωση αυτή, ειδοποιούν ταυτόχρονα τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος έχει τη διεύθυνση της προανάκρισης, δυνάμει των άρθρων 31 παρ.1 και 33 παρ.1 του ΚΠΔ και του άρθρου 25 του ν.1756/1988. Σε περίπτωση αδικημάτων που διώκονται κατ’ έγκληση τα ανωτέρω εφαρμόζονται μετά την υποβολή της έγκλησης.

Πέραν των ανωτέρω ο αναπληρωτής υπουργός πληροφορεί ότι, στο πλαίσιο του υλοποιούμενου Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής της Ελληνικής Αστυνομίας, προβλέπεται η επιτήρηση των χώρων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Αθήνας, καθ’ όλο το 24ωρο, με τις διατιθέμενες πεζές και εποχούμενες περιπολίες των υφιστάμενων Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Διεύθυνση Άμεσης Δράσης, Διεύθυνσης Ασφάλειας, Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών). Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή αυτών διενεργούνται έλεγχοι σε υπόπτως κινούμενα άτομα και οχήματα, εφαρμόζοντας σε συντρέχουσα περίπτωση, την ισχύουσα νομοθεσία κατά παντός υπευθύνου.

Επίσης, προς όλες τις αρμόδιες περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες, δόθηκαν για την ενίσχυση της συνεργασίας τους με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς, καθώς και με τους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής Κοινότητας, για την αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τη διασφάλιση της νομιμότητας και της ευταξίας στην ευρύτερη περιοχή αυτών, με στόχο την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των διδασκόντων, των εργαζομένων, των φοιτητών, των επισκεπτών, των διερχομένων πολιτών και των κατοίκων, προς καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.