Εισαγωγικές επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο

Ενα βήμα πριν από το λουκέτο βρίσκονται οι επιχειρήσεις λόγω της συνέχισης εφαρμογής τραπεζικών μέτρων που αφορούν τις συναλλαγές τους με προμηθευτές του εξωτερικού.

 

Τον… κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι πρόεδροι των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Αθήνας, Κ. Μίχαλος, και του Πειραιά, Β. Κορκίδης, οι οποίοι με επιστολές τους ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών ρυθμίσεις που να διευκολύνουν τις πληρωμές των εταιρειών του εξωτερικού οι οποίες προμηθεύουν με πρώτες ύλες και άλλα προϊόντα τις εγχώριες επιχειρήσεις.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ειδική επιτροπή εκκρεμούν τουλάχιστον 6.000 αιτήματα επιχειρήσεων για αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό που αφορούν πληρωμές πρώτων υλών και εμπορευμάτων.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο «ιδιαίτερα οι εισαγωγικές επιχειρήσεις, είτε πρώτων υλών είτε τελικών προϊόντων και υπηρεσιών, αδυνατούν να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό και κατά συνέπεια δεν μπορούν να εισάγουν τις αναγκαίες ποσότητες για να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και γενικότερα την επιχειρηματική τους δράση. Είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις να δοθεί λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα», λέει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

 

Ο ίδιος υπογραμμίζει: «Αν αυτό δεν επιλυθεί σήμερα, οι προμηθευτές του εξωτερικού απειλούν να προβούν σε διακοπή συναλλαγών μαζί μας λόγω αθέτησης των συμφωνιών μας, γεγονός που, όπως καταλαβαίνετε, θα οδηγήσει σε ένα νέο μπαράζ λουκέτων και φυσικά έκρηξης της ανεργίας».

 

Σε πρώτη φάση και με δεδομένο το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, το οποίο και ο επιχειρηματικός κόσμος αναγνωρίζει, το ΕΒΕΑ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προωθήσει ρύθμιση η οποία να προβλέπει τουλάχιστον ότι «όσες ελληνικές επιχειρήσεις εισάγουν συνάλλαγμα, λόγω προώθησης των προϊόντων τους σε ξένους πελάτες, να έχουν τη δυνατότητα να το επανεξάγουν σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, προκειμένου οι προμηθευτές τους να τους αποστείλουν πρώτες ύλες και προϊόντα».

 

Ενα ακόμη ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί ταυτόχρονα είναι αυτό που αφορά τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες σε συνάλλαγμα.

 

Κατά το ΕΒΕΑ θα πρέπει να προωθηθεί επίσης ρύθμιση η οποία να επιτρέπει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ευρώ και μέσω διατραπεζικών συναλλαγών οι επιχειρήσεις να μπορούν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο εσωτερικό.

 

Ο κ. Κορκίδης από την πλευρά του ζητά παράταση της προθεσμίας εξόφλησης επιταγών προς αποφυγή της μαύρης λίστας του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ». Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, πολύ μεγάλος αριθμός επιταγών αξίας ίσως και 6 δισ. ευρώ έχουν λήξει κατά το διάστημα 30 Ιουνίου με 20 Ιουλίου. Με το υπάρχον καθεστώς θα πρέπει να εξοφληθούν εντός οκτώ ημερών από το άνοιγμα των τραπεζών. Το ΕΒΕΠ ζητά παράταση μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

 

Πηγή: Έθνος