ΕΚΑΒ: Ζητείται λύση για τα πεπαλαιωμένα ασθενοφόρα

Τα κλειδιά επτά ασθενοφόρων που έχουν συμπληρώσει πάνω από 500.000 χλμ.
παρέδωσαν χθες στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γ. Ορφανό οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης. 

 

Μάλιστα, όπως τόνισαν, σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν άλλα οκτώ ασθενοφόρα, τα οποία αυτήν τη στιγμή έχουν συμπληρώσει 470.000 χιλιόμετρα και για το λόγο αυτό ζήτησαν τη συνδρομή του υπουργού προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα της ανανέωσης του στόλου των ασθενοφόρων.
“Καθημερινά ρισκάρουμε τη ζωή μας για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί το μοιραίο για να συγκινηθούν οι αρμόδιοι. Αυτήν τη στιγμή το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης έχει 60 ασθενοφόρα, αλλά σε κίνηση βγαίνουν μόνο τα 23, δύο κινητές μονάδες και δύο μηχανές.

Από τα 23 ασθενοφόρα, βγήκαν εκτός λειτουργίας επτά ακατάλληλα, εκ των οποίων το ένα είχε συμπληρώσει 650.000 χιλιόμετρα. Θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε εφεδρικά ασθενοφόρα για τα παλιά που παραδώσαμε, αλλά πάνω από τέσσερα εφεδρικά δεν μπορούμε να βρούμε”, επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Ιερόθεος Γιαμουρίδης.

Παράλληλα, εξήγησε ότι “στις 24 Οκτωβρίου είχαμε στείλει εξώδικο τόσο στο υπουργείο Υγείας, όσο και στον πρόεδρος του δ.σ. του ΕΚΑΒ, ζητώντας λύση. Μας είχαν πει να κάνουμε υπομονή και να τους δώσουμε λίγο χρόνο.

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας και η πίστωση χρόνου έληξε. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε άλλο, βγάζοντας στην κυκλοφορία ασθενοφόρα που χαλάνε στη μέση του δρόμου, ακόμη και την ώρα της διακομιδής ενός επείγοντος περιστατικού, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ασθενών και διασωστών”.

Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο υπουργείο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης με μέλη της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου.

“Θα επικοινωνήσω με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας για να συζητήσουμε την αναγκαιότητα του ΕΚΑΒ να αποκτήσει αυτά που χρειάζονται ώστε να κάνει τη δουλειά του. Οι πολίτες έχουν ανάγκες, η υγεία δεν είναι κάτι που μπορείς να το βάλεις σε δεύτερη μοίρα”, τόνισε ο κ. Ορφανός και συμπλήρωσε ότι ο ρόλος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, εκτός από τον τομέα της υγείας, είναι ιδιαίτερα θετικός και για την κοινωνία.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιαμουρίδης δήλωσε ότι “ο υπουργός έδειξε μεγάλη κατανόηση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Ελπίζουμε να έχουμε σύντομα νεότερα για το πρόβλημα που έχουμε και πιστεύω ότι θα δοθεί λύση”.

 

Πηγή: Μακεδονία