Εκδήλωση για τη δράση «Forum συνεργασίας και κοινωνικού διαλόγου με συναφείς κοινοπραξίες»

Εκδήλωση γύρω από τη δράση «Forum συνεργασίας και κοινωνικού διαλόγου με συναφείς κοινοπραξίες» διοργάνωσε σήμερα, Τρίτη 31 Μαρτίου 2015, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Πολιτισμός – Ανάπτυξη – Απασχόληση».

 

Η  σύμπραξη, η οποία έχει αναλάβει την οργάνωση και λειτουργία συνολικά τεσσάρων Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), συγκροτήθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς της πόλης (ΔΕΘ – ΗELEXPO, Επιτροπή Ερευνών Α.Π.Θ, ΕΣΗΕΜΘ, Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ΚΕΚ ΣΕΒΕ – Σ.Β.Β.Ε – ΔΕΘ, Τελλόγλειο Ίδρυμα τεχνών Α.Π.Θ, Γνώση Αναπτυξιακή ΑΜΚΕ, Ολυμπιακό Μουσείο, ΚΕΚ – Παιδείας και Πολιτισμού).

Η  Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα και ο διαχειριστής της πράξης «Πολιτισμός: Η δημιουργική πλευρά της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη», Κυριάκος Τσαντεκίδης, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και παρουσίασαν τα συμπεράσματα του προγράμματος, που κατά γενική ομολογία κατέδειξε τα προβλήματα του συστήματος, κομίζοντας παρράλληλα ένα αισιόδοξο μήνυμα, για τη δυνατότητα κωδικοποίησης των όποιων αδυναμιών, ώστε να αποτελέσουν πρόταση για την απασχόληση των νέων της Θεσσαλονίκης.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις 790  αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ, ωφελήθηκαν 130 άτομα, στους τομείς έναρξης ιδιωτικών επιχειρήσεων και της αναζήτησης εργασίας. Όπως υπογράμμισε η Καλυψώ Γούλα, η συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης σε τέτοιου είδους προγράμματα είναι καθοριστικής σημασίας, αφού μεσολαβεί και συμμετέχει μαζί με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και τους συνεργαζόμενους φορείς, ώστε να συνδεθούν οι νέοι που αναζητούν δουλειά, σε αντικείμενα που άπτονται του πολιτισμού, με τους αρμόδιους φορείς.

 

Στη συμβολή των υπηρεσιών του Δήμου και των φορέων αναφέρθηκε σε εισήγησή της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου και τόνισε: «Είναι θετικό το γεγονός ότι ο Δήμος μπορεί πλέον και διεκδικεί υπεύθυνα προγράμματα απασχόλησης, χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε αυτούς που τα διαχειρίζονται και στους ωφελούμενους. Ο πολιτισμός παραμένει σταθερή αξία  και ο τόπος μας πρέπει να αναπτύξει τη “βιομηχανία” του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

 

Στη διάρκεια του Forum παρουσιάσεις έκαναν, ο Παναγιώτης Φόρσος, εκπρόσωπος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Βασίλειος Κοκκαλιάρης, Κοινωνικός ανθρωπολόγος από το Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού ΚΕΚ, η Χριστίνα Μολφάση, Σύμβουλος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και συντονίστρια του ΤΟΠΣΑ ΕΡΜΗΣ, η Βασιλική Δημητρίου, στέλεχος της Γνώσης Αναπτυξιακής και ο Κωνσταντίνος Ποσειδώνος, επιστημονικός σύμβουλος του Ε.Ε.Θ. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr