Εκδήλωση της ΕΥΑΘ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Οι εταιρίες ύδρευσης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, πραγματοποίησαν επενδύσεις ύψους 15 δισ. ευρώ. Συνεργάζονται με πάνω από 2.000 τοπικές επιχειρήσεις και για κάθε 1 εκ. ευρώ που δαπανούν, δημιουργούν περίπου 20 θέσεις εργασίας.

 

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η ΕΥΑΘ ΑΕ, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που γιορτάζεται στις 22 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Νίκος Παπαδάκης, υπογράμμισε ότι εδώ και τρία χρόνια τα τιμολόγια είναι σταθερά, ενώ η ΕΥΑΘ “είναι σε δυναμική να μπορεί να μειώσει”.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στο κοινωνικό τιμολόγιο της εταιρίας το οποίο ισχύει για τους καταναλωτές, με ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Όσοι από αυτούς, καταναλώνουν κάτω από 30 κυβικά νερό το τετράμηνο, δεν θα πληρώνουν και όσοι καταναλώνουν από 30 έως 80 θα έχουν έκπτωση 50%.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ χρεώνει τις Επιχειρήσεις με βάση το οικιακό τιμολόγιο, με αποτέλεσμα να πληρώνει ακριβότερα το νερό ο καταναλωτής.

Στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται 120 ενεργές ΔΕΥΑ, που εξυπηρετούν 5,2 εκατ. πολίτες. Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, πρόκειται για υγιείς επιχειρήσεις και για τα όποια προβλήματα ευθύνονται – όπως είπε – “το κακό κράτος που παρεμβαίνει και το πολιτικό σύστημα που θέλει να εξυπηρετείται”.

Στην τιμολογιακή πολιτική, που πρέπει να εφαρμόζεται βάσει της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ και της εθνικής νομοθεσίας, αναφέρθηκε διεξοδικά ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Σερρών Νικόλαος Σαφαρίκας, ενώ ο Αθανάσιος Σουπίλας, από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ, μίλησε για τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι πάροχοι νερού.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ