Εκδηλώσεις του συλλόγου Καβαλιωτών Θεσσαλονίκης

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Δύο σημαντικές εκδηλώσεις διοργανώνει στην Θεσσαλονίκη o σύλλογος Καβαλιωτών Θεσσαλονίκης «Οι Φίλιπποι». Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στις 18:00 προσκαλεί τους Θεσσαλονικείς στο Mediterranean Hotel, κοντά στο λιμάνι προκειμένου να λάβουν μέρος στην αναβίωση του εθίμου της «Βαρβάρας». Κόστος συμμετοχής 8 ευρώ.

Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στις 19:00 στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης θα λάβει χώρα η παρουσίαση του ιστορικού βιβλίου – λευκώματος του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας. Είσοδος ελεύθερη.

Για ακόμη μία φορά ο Σύλλογος Καβαλιωτών Θεσσαλονίκης “Οι Φίλιπποι” δίνει σάρκα και οστά στο θεμελιώδη σκοπό δημιουργίας του, που δεν είναι άλλος από την υποστήριξη των απανταχού Καβαλιωτών, παίρνοντας τη θέση του Χορηγού στην έκδοση του Λευκώματος για την ιστορία του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας.

Χάρη στη συμβολή και των “Φιλίππων” η ιστορία της πόλης, μέσα από την περιγραφή του σημαντικού έργου του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, θα μείνει ανέπαφη στο πέρασμα του χρόνου, ταξιδεύοντας από γενιά σε γενιά. Το ιστορικό αρχείο του ΛΕΚ συγκεντρωμένο σε ένα βιβλίο-λεύκωμα που με συστηματική και εντατική μελέτη στοιχειοθέτησε και κατέγραψε εθελοντικά η φιλόλογος-συγγραφέας της Καβάλας κ. Αγγελική Κιουρτσή-Μιχαλοπούλου, δε θα μπορούσε παρά να ευαισθητοποιήσει τους “Φιλίππους” ένα σύλλογο που με την πορεία του όλα αυτά τα 41 χρόνια λειτουργίας του αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη, αφοσίωση και πνευματικότητα με την οποία στέκεται πάντα αρωγός και φορέας πολιτισμού της Καβάλας.

Εβδομήντα χρόνια λειτουργίας του ΛΕΚ, εβδομήντα χρόνια ιστορίας της Καβάλας, “τρέχουν” στις 215 σελίδες ιστορίας του Λευκώματος, σφραγίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο την προσήλωση στην αναγέννηση και διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων που πρεσβεύει το ΛΕΚ και υποστηρίζει με ζέση ο Σύλλογος Καβαλιωτών Θεσσαλονίκης “Οι Φίλιπποι”.

Στις 200 σελίδες του βιβλίου με φωτογραφικό υλικό, ζωντανεύουν τα πρόσωπα και τα αντικείμενα που απεικονίζονται. Πρόσωπα, αντικείμενα, έθιμα του παρελθόντος που χωρούν στην καθημερινότητα του σήμερα, χάρη στους πνευματικούς ανθρώπους που συνέβαλαν στη διατήρηση, στη διαιώνιση της ιστορίας, στην έκδοση του εν λόγω Λευκώματος.

Γυναίκες σπουδαίες με αγάπη για την διάσωση και διάδοση του πολιτισμού μας. Με μεράκι, με όρεξη να προσφέρουν τις γνώσεις τους για τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Εντελώς εθελοντικά με σοβαρότητα και ευθύνη τρέφουν πολιτιστική συνείδηση στους νέους μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς και τραγούδι.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι οι δράσεις του ΛΕΚ έχουν πέρα από τον εθνικό και διεθνή αντίκτυπο, σημαντικό κίνητρο συμβολής των “Φιλίππων” στην έκδοση του Λευκώματος, καθώς έτσι δίνεται η απαιτούμενη ώθηση να ταξιδέψει η ιστορία της Καβάλας πέρα από τα στενά εθνικά όρια.

Ο Σύλλογος Καβαλιωτών Θεσσαλονίκης “Οι Φίλιπποι”, αποτελείται από επιφανείς και δραστήριους κατοίκους Θεσσαλονίκης, που η καρδιά τους ανήκει στην Καβάλα, τη γενέτειρά τους.

Σύλλογος που έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και αξιόλογη δραστηριότητα με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, θεατρικών παραστάσεων, λογοτεχνικών παρουσιάσεων, μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, πάντα συνυφασμένων με τις παραδόσεις και τα δρώμενα της πόλης τους, της Καβάλας.

Δεν είναι λίγες και οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στην Καβάλα και στη Θάσο, κρίνοντας το ρόλο των “Φιλίππων” σε αυτές, κομβικής σημασίας για τη συνέχιση αυτής της παράδοσης.

Το “Έθιμο του Αράπη”, η “Γιορτή του Κάστανου”, οι “Χοροί του Κόσμου”, το “Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου”, το “Φεστιβάλ Ήλιος και Πέτρα”, η “Γιορτή του Σταφυλιού”, η “Γιορτή της Πατάτας”, τα ”Ελευθέρια-Χύμα στο Κύμα”, “Στα Βήματα Του Αποστόλου Παύλου”, είναι κάποιες μόνο από τις εκδηλώσεις που στηρίζει ο Σύλλογος Καβαλιωτών Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας το τοπικό εμπόριο, φροντίζοντας να βρίσκεται στο πλάι της τρίτης ηλικίας και χαρίζοντας παράλληλα διεθνή προβολή στην Καβάλα και στα έθιμά της.

Απόδειξη της σοβαρότητας και της διάθεσης για στήριξη  και ενίσχυση προσπαθειών με στόχο την προβολή της Καβάλας αποτελεί και η επιλογή των προσώπων που διετέλεσαν πρόεδροι του Συλλόγου, με πιο πρόσφατη εκλογή αυτή του Δημήτριου Παπαχριστόπουλου.

Άνθρωπος νέος, με ειλικρινή αγάπη για τη γενέτειρά του και ατέρμονη διάθεση για  προωθητικές ενέργειες υπέρ της Καβάλας, διατηρεί τους μηχανισμούς των “Φιλίππων” σε συνεχή εγρήγορση.

Άτομο που με ασίγαστο ενδιαφέρον παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και προβάλει μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα τη δράση των “Φιλίππων”, επικοινωνόντας το έργο τους στη νέα γενιά, δίνοντάς της έτσι το κίνητρο να γνωρίσει και να αγαπήσει την παράδοση της γενέτειράς της.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά εξάλλου είχε γίνει εμφανής από τα μαθητικά και φοιτητικά του  χρόνια όπου και διετέλεσε πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου του Λυκείου αλλά και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών του A.P.U.(Anglia Polytechnic University), του Πανεπιστημίου στο οποίο φοιτούσε στην Αγγλία.

Παράλληλα, η κύρια απασχόλησή του στο ΙΚΑ, τον θέτει άμεσο γνώστη και δέκτη του σφυγμού των αναγκών των πολιτών και ως εκ τούτου του υπενθυμίζει την ανάγκη όλων για γνώση και τιμή της παράδοσης.

Το ταξίδι στην ιστορία δείχνει πως τυχαίο δεν είναι τίποτα, είναι όμως πραγματική τύχη να συναντά στο διάβα της μία αξιόλογη προσπάθεια σαν αυτή του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας και της συγγραφέως του Λευκώματος του, αξιόλογους ανθρώπους και φορείς, συμμάχους στον αγώνα για την ανάδειξη και διατήρηση της κοινής τους παράδοσης.