Εκλέχθηκαν οι τέσσερις νέοι μητροπολίτες

Τέσσερις νέους μητροπολίτες εξέλεξε η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνεδρίασε σήμερα στην Μονή Πετράκη.

Νέος μητροπολίτης Ιωαννίνων εξελέγη ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών λαμβάνοντας 46 ψήφους έναντι 16 ψήφων του αρχιμανδρίτη Δημητρίου Αργυρού και επτά ψήφων του αρχιμανδρίτη Αμφιλόχειου Στεργίου.

Ο αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας το 1968 από Έλληνες μετανάστες. Το 1988, μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών σπουδών του στην Ελλάδα, επέστρεψε στη Γερμανία όπου και υπηρέτησε σε ναό της Στουτγκάρδης.

Συμμετείχε σε ειδικά προγράμματα για τους μετανάστες και έχει συνεργαστεί με δήμους γερμανικών πόλεων, με βουλευτές και με τον ακαδημαϊκό χώρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και πλήθος άλλων κοινωνικών δράσεων.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 2009 ανέλαβε προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών και το 2011 ανέλαβε πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

 

Ο έως τώρα επίσκοπος Αμβρούσης Θεόκτιστος εξελέγη μητροπολίτης Φωκίδος, λαμβάνοντας 47 ψήφους από την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνεδριάζει από το πρωί στη Μονή Πετράκη.

 

Ο μητροπολίτης Θεόκτιστος γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1950. Έχει σπουδάσει Θεολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε επί 25 χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής Θρησκευτικών.

 

Το κενό στη μητροπολιτική έδρα της Ελασσόνας θα πληρώσει ο αρχιμανδρίτης Χαρίτωνας Τούμπας, ο οποίος εξελέγη στη δεύτερη ψηφοφορία, με 68 ψήφους έναντι ενός ψήφου που έλαβε ο αρχιμανδρίτης Κοσμάς Περχανίδης. Ο νέος μητροπολίτης Ελασσόνας γεννήθηκε στην Κοζάνη και σπούδασε Θεολογία στο ΑΠΘ.

 

Τέλος, νέος μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Άνθης. Ο μητροπολίτης Τιμόθεος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1964 και έχει πτυχία Λογιστικής, Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και Θεολογίας, καθώς και μάστερ Θεολογίας στον Τομέα Πατερικών Σπουδών, Ιστορίας Δογμάτων και Συμβολικής 2003.