Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας -Μητσοτάκης: Θα προταθεί πρόσωπο ευρείας συναίνεσης

Πρόσωπο ευρείας συναίνεσης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος στην διάταξη του άρθρου 32 για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας έδωσε ένα στίγμα των απόψεων που έχει όσον αφορά το πρόσωπο που τελικά θα προτείνει για το προεδρικό θώκο και ανέφερε ότι παρά την διάταξη που προτείνει η Νέα Δημοκρατία για εκλογή και με 151 βουλευτές, ο στόχος της θα είναι η πρόταση να αφορά σε πρόσωπο με ευρύτερη συναίνεση, άρα ένα υπερκομματικό πρόσωπο. Η σχετική φράση ήταν πως «ο τρόπος που προτείνουμε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση».

Ως γνωστόν, η ΝΔ έχει προτείνει την διεξαγωγή πέντε ψηφοφοριών για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, με τις ακόλουθες κατά σειρά πλειοψηφίες: 200, 200, 180, 151, σχετική πλειοψηφία.

Τι σημαίνει η αναφορά Μητσοτάκη για ευρύτερη συναίνεση
Η αναφορά του αυτή του πρωθυπουργού πιθανόν βγάζει από το κάδρο των προτάσεων του πρόσωπα που έχουν αμιγώς κομματικό στίγμα ή προέρχονται ευθέως από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και ανοίγει την βεντάλια για πρόσωπα υπερκομματικά ή για πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο της ευρύτερης αριστεράς.

«Πρόχειρη η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή ΠτΔ από το λαό»
Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει και εκλογή προέδρου από το λαό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η αναθεώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο πρόχειρη ώστε δεν κατάφερε να αναθεωρήσει το άρθρου 30 που προβλέπει υποχρεωτική εκλογή από τη Βουλή

«Ήταν τόσο πρόχειρη η διάταξη σας κ. Τσίπρα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δεν μεριμνήσετε να αναθεωρήσετε το άρθρο 30 του λέει αν ο πρόεδρος εκλέγεται από τη Βουλή ή όχι. Η πρόταση μας είναι απλή και καθαρή θα ισχύσει η υπάρχουσα διάταξη για τις πλειοψηφίες αφαιρουμένων όμως των εκλογών».

Τσίπρας:

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Μητσοτάκη και τη σημερινή πλειοψηφία, για το όποιο πρόσωπο εκλεγεί στο μέλλον, στη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας και τον αποκάλεσε «ενεργούμενο της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας που τον εκλέγει», «κομματάρχη», «διοικητή ΔΕΚΟ» «κηπουρό του κόμματος». Είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας:

«Η Νέα Δημοκρατία προτείνει το αδιανόητο. Μέχρι πέντε ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου. Στην πρώτη και τη δεύτερη θα απαιτούνται 200 βουλευτές. Στην τρίτη 180. Στην τέταρτη 151. Και στην τελευταία θα αρκεί η σχετική πλειοψηφία! Το αδιανόητο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία προτείνει Πρόεδρο μειοψηφίας! Πρόεδρο τον οποίο θα έχει αποδοκιμάσει, είτε με καταψήφιση είτε με αποχή, η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής! Δηλαδή Πρόεδρο (μονο)κομματικό. ‘Η μάλλον Πρόεδρο κομματάρχη». Και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, όταν έφτιαχναν το Σύνταγμα του 1975, ότι έχει θέση στο πολίτευμά μας Πρόεδρος μειοψηφίας;»

Μητσοτάκης: Γιατί αναθεωρήσαμε την πρότασή μας για τον ΠτΔ
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε και το λόγο που η Νέα Δημοκρατία άλλαξε άποψη σε σχέση με παλιότερη πρόταση της ΝΔ για εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. «Τα όσα συνέβησαν από το τραυματικό 2015 και μετά μας οδήγησαν σε αναθεώρηση της πρότασής μας. Αναθεωρήθηκε πράγματι και βγάλαμε και διδάγματα. Γιατί θέλατε να αξιοποιήσετε το σύνταγμα ως εργαλείο για να διαλύσετε τη Βουλή. Ακόμα κι εσάς να προτείναμε για πρόεδρο θα λέγατε όχι. Κάνατε αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Κωσταντίνο Τσάτσο και αναρωτηθήκατε αν θα μπορούσε ποτέ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα υιοθετήσει μια τέτοια διάταξη. Ξεχνάτε ότι το 1990 ο Κωνσταντίνος Καραμαλής εκλέχθηκε με 153 βουλευτές πάλι αδιάβαστος είστε στα συνταγματικά κ. Τσίπρα.
Η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη εφαρμόσιμη λύση που μας επιτρέπει να εκλεγεί Προεδρος Δημοκρατιας χωρίς να υπάρξει διάλυση της βουλής».

Εκκληση Μητσοτάκη να ψηφιστεί από όλη τη βουλή η διάταξη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην διάταξη του άρθρου 54 για την ψήφο των εκτός επικρατείας ελλήνων και κάλεσε τη Βουλή να ψηφίσει συνολικά το νομοσχέδιο θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο κοινοβούλιο

«Για το άρθρο 54 είχα δηλώσει εξαρχής ότι η βούληση της Νέας Δημοκρατίας είναι η σύνθεση των απόψεων ώστε να καταστεί δυνατή και η συνταγματική διασφάλιση αυτού του δικαιώματος και για τους Ελληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός των συνόρων. Κι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς προϋποθέσεις και μέσω επιστολικής ψήφου, αλλά φανήκαμε ευέλικτοι , κάναμε υποχωρήσεις και ανταποκριθήκαμε με ευθύνη στην κατεύθυνση συναίνεσης από το ίδιο το Σύνταγμα μας επιβάλλει.

Ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε παραχωρήσεις σε αυτό που θεωρούσαμε ότι ήταν το σωστό για να μπορέσουμε να πετύχουμε επιτέλους μία μεγάλη θεσμική τομή και να κλείσει μία πληγή μένει ανοιχτή εδώ και 45 χρόνια.
Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα, το βήμα αυτό θα γίνει άλμα γιατί οι Έλληνες ενωμένοι πάντα μεγαλουργούν, η Νέα Δημοκρατία μετά την ψήφιση του άρθρου 54 θα καταθέσει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση με πρόθεση να έχει ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου το σχετικό νομοσχέδιο.
Εύχομαι και ελπίζω αυτό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από αυτή την αίθουσα με 300 βουλευτές ας είναι μόνο αυτό το νομοσχέδιο».


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/mitsotakis-prosopo-eyreias-synainesis-gia-ptd