Έκπληξη και του Bloomberg για Στουρνάρα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μέχρι και το Bloomberg εξεπλάγη από τον τρόπο με τον οποίο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, παρεμβαίνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στα δημόσια πολιτική και οικονομική σκηνή της χώρας. Αφορμή για την έκπληξη του Bloomberg ήταν η νέα παρέμβαση του Γ.Στουρνάρα, με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», στο οποίο ο κεντρικός τραπεζίτης υποστηρίζει ότι μία επανάληψη όσων συνέβησαν το 2015 και παραλίγο να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ, εγκυμονεί ακραίους κινδύνους και η οικονομία της Ελλάδας μπορεί να μην αντέξει. Με τα άρθρο του στη «Καθημερινή» ο Γ.Στουρνάρας καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα τη συμφωνία και τη Βουλή να τη στηρίξει

Το Bloomberg χαρακτηρίζει το άρθρο Στουρνάρα ως «μία ασυνήθιστα δυναμική δημόσια παρέμβαση από την πλευρά του, τη στιγμή που η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους δανειστές για ένα νέο πακέτο σκληρών οικονομικών μέτρων που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, τα φορολογικά και το ασφαλιστικό».

Και όντως προκαλεί έκπληξη ο συνεχής τρόπος με τον οποίο ο Γ.Στουρνάρας δείχνει να παρεμβαίνει στο πολιτικό σκηνικό και να ανακηρύσσεται στο ισχυρό πρόσωπο της ελληνικής σκηνής. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε ο Γ.Στουρνάρας αποτελούσε κόκκινο πανί για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τη περίοδο που υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης και διαπραγματευόταν με τους υπουργούς Οικονομικών των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε σπεύσει να προφέρεις στήριξη στο Γ.Στουρνάρα, κίνηση που θεωρήθηκε παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας. Και μετά είδαμε ότι αυτός που έφυγε τελικά από το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό ήταν ο Γ.Βαρουφάκης. Αργότερα, είδαμε τον Γ.Στρουρνάρα να συναντιέται με τον Αλέξη Τσίπρα και να νουθετεί τον πρωθυπουργό όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και την εξυγίανση του τραπεζικού συτήματος, ενώ τον είδαμε να παρεμβαίνει και ενόψει της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είδαμε επίσης συναντήσεις του κεντρικού τραπεζίτη με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στις οποίες φυσικά έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τα δεινά που θα υποστεί η χώρα μας αν δεν τηρηθούν οι όροι της νέας συμφωνίας με τους δανειστές που υπόγραψε το περασμένο καλοκαίρι ο Αλέξης Τσίπρας.

Και η νέα παρέμβαση – παραίνεση Στουρνάρα έρχεται λίγες μέρες πριν φτάσουν στη χώρα οι δανειστές για να συζητήσουν το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Και πάντα οι παραινέσεις του είναι προς την πλήρη τήρηση της συμφωνίας, αδιαφορώντας για τα δεινά που φέρνει το νέο ασφαλιστικό στον απλό κόσμο που θα δει να μειώνεται η σύνταξή του. Αυτά δεν ενδιαφέρουν τον κ.Στουρνάρα. Δεν τον ενδιαφέρει πώς πλέον με μειωμένες συντάξεις τόσες χιλιάδες συνταξιούχοι. Άνθρωποι που πλήρωναν τόσα χρόνια τόσα χρήματα σε εισφορές για να έχουν μία σύνταξη στα γεράματά τους που θα τους επιτρέπει να ζουν και να καλύπτουν τις ανάγκες υγείας τους και τα φάρμακά τους, θα παλεύουν πλέον να επιβιώσουν, μόνο και μόνο για να σωθούν οι τράπεζες που επί τόσα χρόνια μοίραζαν θαλασσοδάνεια σε κόμματα, ΜΜΕ, μεγαλοεπιχειρηματίες και ύποπτες ΜΚΟ, που είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τις μαύρες τρύπες στα ταμεία των τραπεζών, αλλά τώρα μένουν στον απυρόβλητο και απλά, δεν επιστρέφουν τα χρήματα που δανείστηκαν.

Σ.Α. / Radio1d.gr