Εκπτώσεις στις φυλακές ασφαλείας

Στα γρανάζια των ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων ενεπλάκη και το νομοθέτημα για τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό.

 

Το σχετικό νομοθέτημα εισάγεται για ψήφιση σε θερινό τμήμα της Βουλής, αύριο Πέμπτη, με σημαντικές τροποποιήσεις των διατάξεων του, οι οποίες αφυδατώνουν το αρχικό του περιεχόμενο.

 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, προχώρησε στις διορθωτικές κινήσεις μετά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από βαρυποινίτες και σε πολιτικό επίπεδο, από τον ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

 

Μια από τις τροποποιήσεις αφορά τον ελάχιστο χρόνο κράτησης των τρομοκρατών στη νέα φυλακή που από δέκα χρόνια μειώνεται σε πέντε.

 

Το νέο νομοθέτημα, όπως εισάγεται για ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνει τρεις σημαντικές κατηγορίες καταδίκων που θα κρατούνται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό:

 

1. Οσοι έχουν καταδίκες για εσχάτη προδοσία και τρομοκρατική δράση, με ποινή πάνω από 12 χρόνια. Θα παραμένουν έγκλειστοι στη φυλακή τουλάχιστον για πέντε χρόνια (στο αρχικό κείμενο η πρόβλεψη ήταν για 10, αλλά μειώθηκε ο χρόνος λόγω των αντιδράσεων), χρονικό διάστημα που θα μπορεί να παραταθεί για κάποια χρόνια ακόμη, ανάλογα με την κρίση του αρμόδιου εισαγγελέα, ενώ υπάρχει πρόταση από το ΠΑΣΟΚ για μόνον δύο χρόνια κράτησης και πρόβλεψη για ανανέωση με δικαστική κρίση για άλλα δύο (δύο συν δύο).

 

2. Οσοι έχουν καταδικαστεί και εκτίουν ποινές καθείρξεως από 10 χρόνια έως και ισόβια για συγκεκριμένα αδικήματα που προβλέπονται ρητά σε διάταξη του νέου νομοθετήματος. Πρόκειται για καταδικασθέντες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αρκεί το βασικό αδίκημα που συνδέει τα μέλη της συμμορίας να είναι ανθρωποκτονίες, ληστείες που τελούνται με ιδιαίτερη σκληρότητα και εκβιασμοί. Με άλλα λόγια, οι καταδικασθέντες για το λεγόμενο οργανωμένο έγκλημα.

 

Ο χρόνος παραμονής αυτής της κατηγορίας καταδίκων ορίζεται στα 4 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης, αν κριθεί απαραίτητο από τον εισαγγελέα Εφετών.

 

3. Οσοι κατάδικοι εμπλέκονται σε βαριά πειθαρχικά παραπτώματα μέσα στη φυλακή, όπως βίαιες αποδράσεις, οργανωμένες στάσεις και εξεγέρσεις, επικίνδυνες επιθέσεις κατά σωφρονιστικών ή συγκρατουμένων τους, εφόσον αρμοδίως κριθούν ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Θα μετάγονται και θα κρατούνται για τουλάχιστον 4 χρόνια.

 

Το νομοσχέδιο, όπως εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις τελευταίες βελτιώσεις, δίδει σημαντικές δυνατότητες κρίσης στον εισαγγελέα Εφετών για τις κατηγορίες των καταδίκων που τελικά θα πηγαίνουν στον Δομοκό, πλην εκείνων που εγκλείονται για εσχάτη προδοσία και τρομοκρατία και θα κρατούνται εκεί χωρίς άλλη προϋπόθεση. Ο εισαγγελέας Εφετών θα κρίνει την επικινδυνότητά τους και την ανανέωση του χρόνου παραμονής στη φυλακή υψίστης ασφαλείας. Οι κατάδικοι θα έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στο αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών.

 

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις, στη φυλακή υψίστης ασφαλείας οι κρατούμενοι θα στερούνται του δικαιώματος αδειών όσο χρόνο είναι εκεί και θα έχουν επισκεπτήρια ακώλυτα για τους δικηγόρους τους και μόνον κατ’ εξαίρεση με στενά συγγενικά τους πρόσωπα.

 

Και σε αυτό, ωστόσο, υπάρχουν αντιπροτάσεις προς το υπουργείο Δικαιοσύνης από βουλευτές, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, που προτείνουν να προβλεφθούν επισκεπτήρια για συγγενείς μέχρι και τετάρτου βαθμού.

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ